Izraelski 11/9

Radio Rojc

Objavljeno 10.10.2023. pod Društvo

Nakon masivnog subotnjeg napada na izraelske gradove iz pojasa Gaze postavlja se pitanje kako su tajne službe propustile detektirati ono što je Hamas pripremao mjesecima. Iznenadni napad prije svitanja mogao bi predstavljati najveću grešku tajnih službi još od 1973. godine i Yom Kippur rata.

Ovo je naš 11/9, izjavio je pukovnik Richard Hecht, glasnogovornik najmoćnije vojske Srednjeg istoka za Reuters. Pukovnik Hecht međutim nije htio komentirati kako je Hamas, poznat kao ne suviše dobro organizirana policija, uspio iznenaditi daleko nadmoćniju oružanu silu i izraelske tajne službe.

U napadu su Hamasovi militanti lansirali oko 3,000 raketa na sjeverni dio Izraela, dok su pješaci napali gradove u Pojasu Gaze kopnom, morem i zrakom. U napadu je ubijeno više od 1,000 Izraelaca, ranjeno još 2,500, dok ih je na desetke oteto, što ovaj napad čini najsmrtonosnijim od 1973. godine.

U uzvratnom zračnom napadu Izraela u nedjelju poginulo je najmanje 370 Palestinca dok ih je više od 2,200 ranjeno, kako je izjavio palestinski ministar zdravstva. Broj Palestinaca ubijenih u napadima posljednja 24 sata penje se na 700.

Organizacija ovog kompleksnog i koordiniranog napada potpuno je iznenadila Izraelce koji su na taj dan obilježavali praznik Simchat Torah. Starije je generacije to podsjetilo na također iznenadni egipatsko-sirijski napad 1973. godine, koji se dogodio na najsvetiji dan u izraelskom kalendaru, Yom Kippur.

Napad Hamasa bio je podijeljen u četiri dijela: 3,000 raketa ispaljenih iz Gaze, borci u padobranskim jedrilicama za prelazak granice, elitna jedinica komandosa za juriš na utvrđeni elektronički i betonski zid koji okružuje Gazu, uz jedinicu komandosa koja je napala stožer izraelske vojske na jugu Gaze uz ometanje njihove komunikacije, onemogućivši tako osoblju da pozove zapovjednika ili jedni druge.

Dok izraelsko ratno zrakoplovstvo zračnim snagama napada položaje Hamasa u pojasu Gaze, izraelski premijer Netanyahu započeo je s okupljanjem rezervista i objavom rata Hamasu, obećavajući uzvratiti paljbom magnitude kakvu neprijatelj do sada nije doživio.

No, njegove izjave ne umanjuju činjenicu kako je Izrael uhvaćen nespreman, baš kao i 1973. godine. Amos Harel, kolumnist lista lijevog centra Haaretz, nazvao je napade “velikim sustavnim promašajem cijelog političkog i sigurnosnog vodstva. Međutim”, dodao je, “te će se stvari morati dublje razjasniti tek nakon završetka rata”.

Hamas je u posljednje dvije godine učinio sve što je mogao kako bi uvjerio Izrael da ne želi nove sukobe, već da mu je prioritet osigurati stanovništvu u Gazi pristup poslovima preko granice. U međuvremenu je Hamas u sklopu kampanje obmane izgradio lažno izraelsko naselje u Gazi, sa svrhom uvježbavanja vojske.

Još je uvijek rano nagađati koje će biti političke posljedice napada Hamasa, dok on dolazi u vrijeme dubokih podjela u Izraelu oko plana premijera Netanyahua da oslabi utjecaj i nezavisnost sudskih tijela u toj zemlji. U posljednjih godinu dana deseci tisuća Izraelaca održali su masovne prosvjede protiv tog plana, uključujući i rezerviste iz Mossada i Shin Bet ogranaka, koji su se odbili javiti na dužnost.

Moguće je da će Netanyahu krivnju pokušati svaliti upravo na prosvjede i rezerviste zbog jednog od najvećih propusta tajnih službi ikad, što će svakako dovesti do još većih podjela u izraelskom društvu.

Potpuno očekivano, sjevernoamerički i europski saveznici su diplomatski osudili napad Hamasa, podupirući pravo Izraela na obranu. “SAD nedvosmisleno osuđuje ničim izazvane napade Hamasovih terorista na izraelske civile”, rekla je Adrienne Watson, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće. “Čvrsto stojimo uz vladu i narod Izraela i izražavamo sućut zbog izraelskih života izgubljenih u ovim napadima.”

Saudijska Arabija, oduvijek neprijateljski nastrojena prema Izraelu, pozvala je obje strane da se suzdrže od daljnjih borbenih djelovanja, uz upozorenje od “opasnosti da situacija eskalira kao rezultat kontinuirane okupacije (i) palestinskog naroda koji je lišen svojih legitimnih prava.”

Masivni napad Hamasa na Izrael vratio je rat na Srednji istok, gdje je mir nemoguć sve dok se ne riješi palestinsko pitanje. Jedno od rješenje jesu dvije odvojene države s jasno definiranim granicama, kako je predlagala Obamina administracija. Budući da se to nije dogodilo, Palestinci su marginalizirani, dok s druge strane Hamas odbija priznati pravo Izraela da uopće postoji.

Nespremnost na rješavanje problema dovela je do nezamislivog terora za Izraelce i suicidalne situacije za vođe Hamasa, za koje je izgledno da će u narednom vremenu doživjeti sudbinu vođe Wagnerovaca, Prigozhina. Netanyahu će vrlo vjerojatno htjeti srezati prijetnju u korijenu, te čim prije razoružati i obezglaviti Hamas.

Jedan od najtraženijih pripadnika Hamasa je svakako Mohammed Deif, koji se smatra mozgom operacije, a do sada je preživio sedam pokušaja ubojstva. Pedesetosmogodišnjeg terorista ti su pokušaji ostavili bez obje ruke i noge. Prikovan za invalidska kolica preživljava skrivajući se u podzemnoj mreži tunela i seleći se svake noći u drugu sigurnu kuću.

Dok su se Izraelci za vrijeme jakog raketnog napada skrivali u skloništu, The Associated Press izvještava o uznemirujućim snimkama na društvenim mrežama. Radi se o barem jednom izraelskom vojniku kojeg vuku ulicama Gaze, dok ljutiti Palestinci uzvikuju “Allahu Akbar!” (“Bog je velik!”).

“Nalazimo se usred eskalirajuće, iznimno složene i teške situacije”, izjavio je Alan Freeman, stanovnik Jeruzalema i poznata osoba civilnog društva, za SpyTalk. “Iz ovoga neće izaći ništa dobro, samo suze i krv.”

Edita Bojanac Delcaro

Photo: Pixabay

RSS 2.0 | trackback