Javnost mora znati što prolaze djeca s poteškoćama i njihovi roditelji

Radio Rojc

Objavljeno 28.06.2023. pod Društvo

Rozalija Javoran je magistrica ekonomije, čiji je diplomski rad; istraživanje iskustva roditelja s uslugama skrbi za djecu s poteškoćama u razvoju, potresao županiju. O istraživanju i potencijalnim rješenjima, razgovaramo u emisiji Zdravo društvo.  

Istraživački rad, proveden na području Istarske županije i na 135 ispitanika; roditelja djece s poteškoćama u razvoju, otkrio je vrlo zamršen birokratski sustav, koji nedovoljno pomaže olakšati život djeci s poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima. Kroz intervjue i ankete, roditelji su sami predložili konkretne metode kojima bi se stanje moglo popraviti, a sada je na lokalnoj zajednici i javnim službama da ih saslušaju i iskoriste kao smjernice.  

Psihološka pomoć roditeljima, koja najčešće izostaje, pa se oni moraju za nju pobrinuti u privatnom aranžmanu, manjak osobnih asistenata i potpuni nedostatak onih koji bi kod djece s nekoliko poteškoća bili prisutni kod kuće, oprema i pomagala koju HZZ ne pokriva, prekapacitirani terapeuti i dugi periodi čekanja na terapiju, koja bi dostupna morala biti odmah i nedostatak kadra samo su neki od problema o kojima Javoran govori. Mora postojati pravovremena skrb, koja je besplatna, kako bi djeci s poteškoćama u razvoju mogli biti od pomoći, kako bi mogli ostvariti prava koja su im zakonom dana, a roditeljima dati podršku koja im je potrebna, objasniti im nalaze njihove djece i biti na raspolaganju. Također, dodati niz disciplina i mehanizama u sustav, čija je manjkavost istinski poražavajuća, zaključuje. Na koncu, riječ je o pravima koja su zakonom zajamčena ovoj skupini, najranjivijoj u našoj županiji, a koja se nemaju kako provesti ili se ne jednostavno ne provode

Rozalijin je uvid posebno važan, te kao jedna od roditelja djece s poteškoćama u razvoju, i sama potvrđuje teze koje u njemu iznosi, a veli da je ona samo istraživačica i nositeljica poruke roditelja. Sada se samo možemo nadati da će poruka biti i pročitana.

Razgovor u cijelosti poslušajte na linku.

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback