Knjižnice u ratnim zbivanjima

Radio Rojc

Objavljeno 22.09.2023. pod Društvo, Kultura

Knjižničarska savjetnica iz NSK Dorja Mučnjak i sociolog vojske i rata Ozren Žunec danas su u Tjednu istarskih knjižnica u Arheološkom muzeju Istre održali predavanje pod nazivom “Civilizacija, rat i mir: knjižnice u ratnim zbivanjima”. Tim povodom bili su gosti Nevene Trgovčić u emisiji “Otkucavanje do podne”.

“Knjižnica kao kurator pisane građe, opisane baštine ali i medijator između građe i korisnika užasno je važan civilizacijski doseg. Baš zato što je ona na neki način čuvarica baštine i kulturnog identiteta naroda u ratu bude napadnuta i opljačkana. Mi ćemo se na ovom predavanju osvrnuti na tri primjera – rad američkih knjižničara koji su išli s američkom vojskom u prvom i drugom svjetskom ratu u Europu, o knjižnicama u Domovinskom ratu i završit ćemo pogledom na međunarodnu mobilizaciju knjižničara i drugih kulturnih radnika u ratu u Ukrajini.” – kazala je Dorja Mučnjak..

Na upit o budućnosti knjižnica Dorja Mučnjak ističe kako ljudi i dalje puno lakše čitaju na papiru. Pokazalo se naime, da studenti koji pristupaju novoj građi preko računala, taj materijal printaju kako bi lakše učili.

Vračajući se na temu rata i sudbini knjižnica ona ističe kako čovjek nikad ne može biti potpuno spreman za rat. “Sad postoje smjernice kako zaštititi građu, ali on što se pokazalo, da koliko god bili usmjereni na javno dobro, oni su također oplahnuti strahom za vlastiti život. Ali što se tiče procjene rizika tu možemo biti puno spremniji nego što smo bili u prošlom ratu”.

Govoreći o Domovinskom ratu Žunec kaže kako su ulaskom u oslobođene vojarne 1991. godine nastojali spasiti što više knjiga, dok vojska nije imala interesa za te knjige, čak štoviše. “Iako su to bile uglavnom tehničke knjige odium spram tih knjiga bio je vrlo izražen. Međutim, kad se rat rasplamsao počele su dobivati na cijeni zbog znanja koje su one sadržavale.” – kaže Žunec.

Priredio: Dejan Štifanić

Oznake:

RSS 2.0 | trackback