Menstrualni proizvodi su ljudsko pravo

Radio Rojc

Objavljeno 05.06.2023. pod Društvo, Podcast

Cilj Tjedna menstrualnog siromaštva je upozoriti na sustavna rješenja koja mogu doprinijeti  smanjenju otpada, a edukacijama i razbijanjem tabua o toj temi mogu se potaknuti osobe da se okrenu drugim rješenjima poput višekratnih i održivih menstrualnih  potrepština jer su dugoročno ekonomski isplative i zdraviji su izbor za osobe s menstruacijom, naglašava AnaMarija Mileusnić iz Zelene akcije.

Menstrualno siromaštvo određeni je društveni fenomen, upozorava Ana –Marija, pa nastavlja da osobe s menstruacijom ne mogu si priuštiti proizvode za održavanje higijene, niti proizvode koje bi potencijalno mogli ublažiti bol. To je problem o kojem se jako malo govori i to zbog stigmi i srama koji su ujedno i doveli do toga da taj problem postoji.

“U prosincu prošle godine donesen je amandman na državni proračun gdje je osigurano milijun eura za menstrualne potrepštine za učenice srednjih škola i žene u skloništima i mjestima posebne skrbi. Iako smo to pohvalili, htjeli smo utjecati na to da se osigura jedan dio državnog proračuna koji bi bio isključivo za višekratne menstrualne potrepštine kako bi se njihovo korištenje što više raširilo i kako bi uopće neke osobe dobile informaciju o njima i neku mogućnost korištenja budući da su one jako veliki početni trošak koji kasnije stvara uštede”, kaže  AnaMarijom Mileusnić pa nastavlja da Zelena akcija  apsolutno podržava široku dostupnost  jednokratnih proizvoda, ali istovremeno žele da se da prostora korištenju  višekratnih menstrualnih potrepština. 

Cijeli razgovor s AnaMarijom Mileusnić iz Zelene akcije poslušajte na linku.

Photo by Oana Cristina on Unsplash

Razgovarala. Gabrijela Galant Jelenić

Pripremila: Mirjana Radulović

RSS 2.0 | trackback