Mentalno zdravlje je važno koliko i fizičko

Radio Rojc

Objavljeno 21.09.2023. pod Društvo


“Pandemija je ostavila posljedice na psihičko zdravlje građanstva i to je normalno, cijeli svijet bilježi slične pojave. Postoje takozvane posttraumatske stresne reakcije koje se pojavljuju nakon doživljenog stresa i traume i to tek nakon što prođe akutna opasnost. Zato je više nego ikad potrebno raditi na pomaganju ljudima na prevenciji depresije, suicida, anksioznosti i svih ostalih poteškoća” . Kazao je to Tin Pongrac, predsjednik udruge Životna linija, predsjednik Saveza udruga za mentalno zdravlje i član povjerenstva za promicanje i unapređenje mentalnog zdravlja pri Ministarstvu zdravstva u emisiji “Zdravo društvo” naše novinarke Gabrijele Galant Jelenić.
Koliko je važno razgovarati o mentalnom zdravlju govori i činjenica da je u 2022. godini bilo dvostruko više samoubojstava nego prijašnje godine. Gotovo 400 tisuća ljudi u Hrvatskoj boluje od depresije i to je ogromna brojka, a još uvijek je ta tema neugodna. Recentni pozitivni pomak je svakako iskorak televizijskog voditelja Aleksandra Stankovića s knjigom koja tematizira depresiju.
“To je izrazito važno i vrlo je hrabra ta odluka Aleksandra Stankovića. Treba mu odati priznanje i sigurno će potaknuti mnoge ljude koji razmišljaju slobodno i napredno da i sami podižu svijest o tome, pomažu jedni drugima i da govore o potrebi prevencije depresije” – kaže Pongrac.

Na upit ima li Hrvatska nacionalnu strategiju o mentalnom zdravlju Pongrac veli da je tijekom pandemije znatno porasla svijest da je mentalno zdravlje izrazito važno, te da j posljedice pandemija gotovo svatko u nekom obliku osjetio na svojoj koži.
“Osjećam da su političari sada puno spremniji slušati o ovoj tematici, a nadam se da će to biti prevedeno u konkretne resurse uložene u zdravstveni sustav. Prvi korak bi mogao biti uspostava nacionalnog pozivnog broja za suicidalne i depresivne osobe, da se oglašava diljem Hrvatske na jumbo plakatima, televiziji i portalima. Da svako tko se nađe u emocionalnoj krizi anonimno i besplatno može dobiti emocionalnu pomoć i potporu. To bi za početak bila ogromna stvar” – veli Pongrac dodajući da u međuvremenu, osoba koja upadne u suicidalnu krizu može od 0 do 24 anonimno nazvati Centar za krizna stanja i prevenciju suicida. “Jer, život je vrijedan živjeti” – zaključuje on.

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback