Nasilje nije “nesretna ljubavna priča”!

Radio Rojc

Objavljeno 22.08.2023. pod Društvo

 „Jedna od tri žene ću o svom životu doživjeti neki oblik nasilja i ako ništa ne napravimo nastaviti će se događati. Mi pružamo podršku za žene u cijeloj Istarskoj županiji i svake godine dolazi do eksponencijalnog rasta broja korisnica kojem nam se javljaju. Najčešće je to zbog nasilja u obitelji, odnosno rodno uvjetovanog nasilja. Zabrinjavajuće je da smo ove godine u prvih šest mjeseci prošli brojku žrtava iz cijele prošle godine. Porast prijava nasilja znači promjenu svijesti, a tu mislim na činjenicu da su prije 20 godina na nasilje u obitelji gledalo kao na privatnu stvar u koju se ne treba miješati. Silovanje u braku tako uopće nije bilo prepoznato od zakona, a radom organizacija civilnog društva, i to primarno feminističkih organizacija, tijekom svih tih godine, došlo je do pomaka. Nasilje se sve manje smatra privatnim problemom, dostupnije su informacije kako izaći iz nasilja i gdje potražiti pomoć, tako da raste broj prijava, ali i dalje je ta brojka daleko manja od stvarnog stanja“ – kazala je Nataša Vajagić Centar za građanske inicijative Poreč u razgovoru s našom novinarkom Nevenom Trgovčić.

„Nasilje je naša realnost, ostati će naša realnost dokle god institucije ne štite žene. Nasilnici se kod nas izvuku uz blage kazne, najčešće su to uvjetne kazne i mjere zabrane pristupa. Te blage kazne šalju poruku svim nasilnicima da za svoja djela neće odgovarati i to im daje vjetar u leđa da nastave s nasiljem“ – veli ona, ističući poražavajući podatak je u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj ubijeno 400 žena.

„Kad govorimo o žrtvama, one nabolje poznaju svog nasilnika i treba im vjerovati. Strah koji žrtva proživljava je opravdan. Sustav bi trebao poslušati razloge tog straha i bolje procijeniti odluku kojom odlučuje o istražnom zatvoru. Kolegicama koje izravno rade sa žrtvama nasilja puno puta su rekle kako su uvjerene da će počinitelj prekršiti mjeru opreza, ukoliko im ona bude izrečena i nikada nisu bile u krivu. Sama činjenica da nasilnik misli da i dalje može vršiti nasilje nad žrtvom govori u prilog tome koliko smatra da je iznad sustava i da je sustavu nedodirljiv. I nije u krivu, ako znamo da je Hrvatska na trećem mjestu po broju femicida u Europi. Policija i sudstvo u Hrvatskoj ne čine dovoljno! Kad bi se nasilje iznimno strogo kažnjavalo i kad bi se žrtvama vjerovalo, femicida bi bilo manje jer femicid nije samo jedna hladna statistika ili bezličan izraz nasilja već je to krvava manifestacija sustavnog prezira prema ženama koje je ukorijenjeno u patrijahalnom društvu koje podcjenjuje i zlostavlja žene“.

„Nasilje nije „nesretna ljubavna priča“ kako joj neki mediji često tepaju ili tragičan završetak jedne ljubavne priče jer je on bio pijan i ljubomoran. Ne!“ – kaže Nataša Vajagić.

„Zašto se sad društvo diglo na noge nakon slučaja iz BiH jer je nasilje emitirano uživo i tko se još iščuđava nad tome? To je postao očekivani standard u našem društvu. Žalosno je što će ti standardi ostati ako se glasno ne pobunimo. Kao društvo moramo osvijestiti količinu nasilja kojem su žene svakodnevno izložene i ne odustajati dok se stanje ne promijeni.“ – zaključuje Vajagić.

Cijeli razgovor poslušajte na linku dolje.

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback