Permakulturni dizajn za uključivo društvo

Radio Rojc

Objavljeno 25.10.2022. pod Društvo

Uistinu zanimljiv i hvalevrijedni besplatni online tečaj u organizaciji Zelene Istre Permakulturni dizajn za pristupačan i uključiv društveni vrt na Gregovici, s renomiranim stručnjacima na području permakulture, održivog razvoja i građanskog aktivizma, Cvijetom Biščević, Gordanom Dragičević i Veljkom Armano Linta, već je izazvao veliki interes među
građanima.

Tečaj koji se sastoji od sedam webinara, a održava se putem Zooma svake srijede, u periodu od 26. listopada do 7. prosinca, namijenjen je prvenstveno osobama s invaliditetom i roditeljima djece s teškoćama u razvoju i izuzetan je primjer dobre prakse uključivosti na teme permakulturnih principa i tehnike oblikovanja prostora, brige o tlu i održivom uzgoju hrane te metode konstruktivne komunikacije, timskog rada i zajedničkog donošenja odluka.

U cijeli projekt bolje su nas uputile Nina Brnić i Dunja Mickov iz Zelene Istre u posljednjoj emisiji Eko Rojca podijelivši zbog čega ga smatraju vrijednim za cjelokupnu zajednicu.

“Otkad upravljamo vrtom, a to je svibanj 2021., nažalost nismo imali mogućnosti pozivati osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama, barem ne toliko intenzivno da se uključe u naše aktivnosti, a sada ćemo ovim tečajem stvoriti temelje za buduće inkluzivne aktivnosti i to nas jako veseli. Dakle, želimo i na tom mjestu i na tečaju stvarati nekakvu uključivu, bolju, pravedniju zajednicu, a zatim i u praksi to ponavljati,” izjavila je Dunja Mickov.

Sama ideja o projektu je nastala gotovo slučajno o razgovoru sa Zuzanom Hoti-Radolović iz udruge Društva osoba s tjelesnim invaliditetom, navodi Nina. Počeli su slučajno pričati o vrtu kad je Zuzana izrazila želju kako bi njihovi članovi zbilja rado priključili jer među korisnicima udruge postoji zbilja veliki interes za takve aktivnosti. Glavni problem za njihovo uključivanje je svakako predstavljao pristupni put te visina gredica zbog koje je korisnicima udruge bilo onemogućeno da se istinski uključe u rad društvenog vrta.

Tijekom vremena, uz Karin Bolković, profesoricu pulske Gimnazije, u vrtne aktivnosti uključili su se i učenici pomenute srednje škole, a zatim i Škola za odgoj i obrazovanje, što je njihovu zelenu zajednicu ojačalo i stvorilo temelje za ovakav projekt.

Izbor ovih predavača je bio logičan slijed nakon njihovih zajedničkih iskustava u prijašnjim aktivnostima gdje su uspjeli upoznati zbilja predane i stručne ljude, poput inžinjerke ahitekture i urbanizma Cvijete Bišćević, koja je već duži niz godina aktivna u području permakulture i aktivno promiče unaprijeđenje prehrambenog sustava. Uz Cvijetu, drugi predavač
je još jedan arhitekt, Veljko Armano Linta, čovjek koji je fokusiran na šire područje održivosti i nastoji doprinijeti eko sustavu i održivosti. Treća predavačica je fizičarka Dragičević koja je već 10-ak godina aktivna u ekoaktivizmu čiji je fokus na sistemskom dizajnu i održivim sustavima.

Završetkom tečaja skupa sa svim sudionicima na interaktivan način zabilježit će se potrebe i želje sadašnjih i budućih korisnika pulskog Društvenog vrta. Zatim će svi sudionici, uz podršku voditelja tečaja, izraditi skicu buduće prostorne organizacije Društvenog vrta na Gregovici, nakon čega slijedi izrada idejnog rješenja i 3D vizualizacija vrta. Uz pomoć njih će
se pristupiti ćemo uređenju pristupnog puta za osobe s invaliditetom koji će sasvim sigurno olakšati pristup vrtu i starijim sugrađanima, majkama s djecom u kolicima i svima koji se otežano kreću te te postavljanje povišenih gredica i elemenata osjetilnog vrta.

Cilj ovog projekta je vrlo jasan. “Sudjelovanje svih korisnika je upravo ono što želimo,” naglašava Nina Brnić . “Želimo što širi krug zainteresiranih ljudi da sudjeluje u kreiranju ovog vrta što ćemo mi na kraju ovih sedam online susreta isproducirati, a da mi to mogli napraviti, moramo naučiti nešto i o permakulturi. Nadamo se da će to biti i naši dosadašnji
volonteri i partneri u ovom vrtu. Posebno bi nam bilo drago da se uključe osobe s invaliditetom, roditelje djece s teškoćama u razvoju ili njihovi predstavnici, građani koji su zainteresirani za društveni vrt, znači što više to bolje i naravno nastojat ćemo svi zajedno sve želje i potrebe u taj vrt uz pomoć zaista vrsnih stručnjaka,” završava Nina Brnić.

Cijelu emisiju Eko Rojc poslušajte na sljedećem linku:

Ovaj tekst objavljen je temeljem Javnog poziva za financiranje programskog sadržaja od interesa za Istarsku županiju – Regione Istriana u 2022. godini.
Objavljeni programski sadržaj je odgovornost Saveza udruga Rojca i ne izražava službene stavove Županije.

Razgovarala: Nevena Trgovčić
Tekst: Aleksej Orel

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback