Postaje li AI pametniji od ljudske rase?

Radio Rojc

Objavljeno 02.10.2023. pod Društvo

Nagli rast generativne umjetne inteligencije (AI) koja je započela u studenom 2022. godine promijenila je igru u tehnologiji i politici kao i u načinu na koji radimo i doživljavamo svijet. AI tehnologija ima potencijal za ogroman rast produktivnosti, no postavlja se pitanje koliko se umjetnom inteligencijom može upravljati prije nego bude prekasno?

Umjetna inteligencija (AI) u osnovi znači sposobnost digitalnog računala ili računalno upravljanog robota da obavlja zadatke koji su obično povezani s inteligentnim bićima. Pojam se često primjenjuje na sustave sposobne za misaone procese karakteristične za ljude, kao što je sposobnost rasuđivanja, otkrivanja značenja, generaliziranja ili učenja iz prošlih iskustava.

Tehnološki giganti i njihovi lideri poput Googlea, Microsofta, Elona Muska i Marka Zuckerberga okupili su se ovog mjeseca na All-In Summitu održanom u Los Angelesu, gdje su raspravljali o inovacijama, ali i opasnostima koje donose nove tehnologije.

Tijekom video obraćanja Musk je izrazio sve veću zabrinutost zbog značajnog utjecaja Microsofta na OpenAI sustav. Kao jedan od suosnivača OpenAI-ja koji se povukao iz tvrtke 2018 godine, istaknuo je da Microsoft ima pristup svim izvornim kodovima i budućim verzijama GPT-4.

Također je naglasio potencijalnu opasnost povjeravanja budućnosti umjetne inteligencije upravo tvrtkama poput Microsofta i Googlea. Musk je istaknuo potrebu za trećom stranom u budućem razvoju AI-ja, misleći pritom na svoj novi projekt xAI i Teslu.

U međuvremenu, Google se uključio u utrku s Gemini AI softverom, kao odgovor na Open AI Chat GPT-4. Mark Zuckerberg i Meta također imaju svoju verziju u obliku projekta pod nazivom LLaMA (Large Language Model Meta AI). Iz Microsofta kažu da je to tek prvi korak i da im je cilj izgradnja potpune sigurnosne arhitekture kako bi se AI tehnologija dalje razvijala unutar sigurnih granica.

No, unatoč svim uvjeravanjima lidera najmoćnijih tehnoloških tvrtki današnjice o sigurnom razvoju AI softvera, uz sve veću upotrebu u svakodnevnom životu raste i zabrinutost zbog potencijalnih posljedica AI revolucije kao dvosjeklog mača.

Tehnološki stručnjak i profesor s NYU-a Scott Galloway, u razgovoru za GZERO World upozorava na tamniju stranu umjetne inteligencije, koja se u sklopu platforma Facebook i TikTok koristi kao špijunski i propagandni alat za manipulaciju mlađih generacija.

Sve veća moć i razvoj umjetne inteligencije nesumnjivo postavlja pitanje o sigurnosti, zaštiti osobnih podataka, kao i potencijalnom pristupu opasnim informacijama o čemu se razgovaralo i na marginama 78. Opće Skupštine UN-a održane ranije ovoga mjeseca

U sjedištu Ujedinjenih Naroda predsjednik Microsofta Brad Smith istaknuo je kako bi neka pitanja postavljena umjetnoj inteligenciji trebala ostati neodgovorena. Na pitanja o samoozljeđivanju ili izradi bombe, tehnološke bi tvrtke morale objasniti zašto ne mogu odgovoriti na takva pitanja i ugraditi programe koji će korisnike usmjeriti prema savjetovanju.

Europska Unija radi na uvođenju Akta o umjetnoj inteligenciji, prvom takvom sveobuhvatnom zakonu u svijetu. U sklopu digitalne strategije ovim bi se trebalo osigurati bolje uvjete za razvoj učinkovitije proizvodnje, jefitinijeg i čišćeg javnog prijevoza, jeftinije energije, te bolje zdravstvene skrbi.

Planiraju se i zabrane visoko kritičnih sustava poput onih koji služe za masovno nadziranje I manipulaciju stavova i ponašanja, uz dodatnu analizu već postojećih sustava poput onih koji služe za skeniranje CV-ja ili analize prijava za azile i vize.

Francuska, koja uvodi nove sustave nadziranja zbog prevencije terorističkih napada, mogla bi biti najveći protivnik novih regulativa, dok su iz Sjedinjenih Država poručili kako dodatne restrikcije smanjuju konkurentnost EU i usporavaju tehnološki rast.

Kancelar Ujedinjenog Kraljevstva Jeremy Hunt smatra opravdanim poziv Kini na predstojeći AI Summit, unatoč kršenju ljudskih prava i “društvenom ocjenjivanju” (Social Credit System). Takvim postupkom ćete u Kini gubiti bodove zbog prekršaja u prometu, kaznenih djela ili bacanja smeća, a dobivati zbog doniranja krvi ili volontiranja. Ukoliko je vaš “Social Credit” loš, bit ćete na primjer. kažnjeni nemogućnošću dizanja kredita.

Kina ipak neće biti pozvana na sve rasprave AI Summita, no “nije moguće potpuno ignorirati drugu najveću svjetsku ekonomiju” ako se radi o nečemu što bi moglo doprinijeti općoj dobrobiti čovječanstva, ustvrdio je Hunt.

“Svjesni smo da će demokracije slobodnog svijeta htjeti krenuti na drugačije putovanje kada je u pitanju regulacija umjetne inteligencije, jer imamo različite brige o privatnosti i to će se odražavati na način na koji idemo naprijed” izjavio je kancelar Ujedinjenog Kraljevstva Jeremy Hunt za Politico Europe.

Edita Bojanac Delcaro

Photo: Pexel / Pavel Danilyuk

RSS 2.0 | trackback