Iranski vrh negira uzrok smrti Mahse Amini

Radio Rojc

Objavljeno 26.09.2023. pod Društvo

Jamileh Alamolhoda, supruga iranskog predsjednika, Ebrahima Raisijau ovotjednom je razgovoru za ABC News ponovno istaknula kako je smrt Mahse Amini u policijskom pritvoru posljedica prethodnih medicinskih stanja. “Svi smo je voljeli. I sama sam majka i razumijem to – vrijednost djevojčica i žena ucjelini.”, kazala je Alamolhoda dodavši kako je bila “u stalnom kontaktu sa svim medicinskim osobljem uključenim u Aminin slučaj”.

Obitelj Mahse Amini izričito odbacuje te tvrdnje i smatra kako je smrt nastupila kao posljedica brutalnosti zloglasne “Gasht-e-Ershad” poznatije kao policija za moral, dio iranskih policijskih snaga čiji je zadatak provjeravati provedbu zakona o nošenju marame na javnim mjestima.

Godinu dana nakon što je smrt Jine Mahse Amini u istražnom zatvoru potaknula najveće prosvjede od Islamske revolucije 1979. žene u Iranu ne namjeravaju se pokoriti iako iranske vlasti uvode dodatne restrikcije. Tako je prošlog tjedna iranski parlamentobjavio da uvodi oštrije kazne ženama koje krše zakon o hidžabu, a prema kojem je on obavezan u javnosti.

Hidžab, koji je nakon Islamske revolucije smatran neobvezujućom tradicijom, no oduvijek forsiran od straneklerikalnihkrugova, preko noći se pretvorio u represivni zakon kojemu se žene u Iranu ne namjeravaju pokoriti, iako prema novom zakonu, prekršiteljima prijeti zatvorska kazna u trajanju do 10 godina.

Prosvjedi su počeli u rujnu prošle godine, tri dana nakon što je dvadesetdvogodišnja Mahsa Amini uhićena od strane policije za moral, nakon što navodno nije nosila maramu na glavi namještenu prema propisima. Amini, povučena djevojka iransko-kurdskog porijekla odvedena je u pritvor za vrijeme posjete glavnom gradu Teheranu.

Vijesti o njezinoj smrti počele su kružiti društvenim mrežama, a za vrijeme sprovoda u njezinom rodnom gradu Saqezu, gdje su demonstranti uzvikivali “Žena, život, sloboda!”. Protesti su eruptirali izazivajući Iranska klerikalna pravila.

I dok Aminina obitelj tvrdi da je ubijena udarcima u glavu i udove, vlasti i dalje tvrde da su presudni bili njeni postojeći medicinski problemi, što je dodatno raspirilo prosvjede u cijeloj zemlji tijekom kojih su na meti bili simboli Islamske Republike i slike vrhovnog vođe ajatolaha Ali Khameneija.

Žene i djevojke su skidale i palile marame u revoltu zbog zakona koji ih prisiljava da pokrivaju kosu i odijevaju širu odjeću. U proteste su se uključile i nacionalne manjine koje su u Iranu izložene dugotrajnoj diskriminaciji od strane države.

U međuvremenu, sve više žena odbacuje pravila oblačenja prkoseći tako vlastima koje zauzvrat uspostavljaju zabranu putovanja. Uhićene su i sportašice i glumice koje su javno prkosile vjerskim vlastima, između ostalog i objavljujući na društvenim mrežama fotografije bez obaveznog hijaba.

Prema podacima Ujedinjenih Naroda, više od petsto osoba uključujući i djecu uhićeni su i ubijeni od strane iranskih snaga sigurnosti u posljednjih godinu dana. Alamhouda odbacuje ove brojke kao “veliku laž” plasiranu od strane Sjedinjenih Država;”Mnogi jesu ubijeni, ali braneći Islamsku Republiku Iran!” – izjavila je tom prigodom Alamhouda.

U međuvremenu, Iranski Odbor za ljudska prava izvještava o neviđenim pritiscima i progonima članova obitelji žrtava. Prema podacima koje iznose, više od četrdesetčlanova obitelji žrtava je do sada uhićeno i taj se broj neprestano povećava.

Od prošle godine iranske vlasti pomno nadziru Amininu obitelj, a posljednjih su dana i oružane snage raspoređene oko obiteljske kuće u gradu Saqezu. Iranske vlasti također nadziru i mnoga groblja na kojima su pokopani ljudi ubijeni u prosvjedima, kako bi se spriječila okupljanja. Politički protivnici režima i aktivisti su ili pod prismotrom suočeni s prijetnjama, ili u zatvoru. Vlasti se nadaju da će restriktivnim metodama i zastrašivanjem spriječiti nove masovne prosvjede.

Kako kaže odvjetnik obitelji, do sada nitko nije odgovarao za smrt Jine Mahse Amini, djevojke koje je imala velike planove za budućnost i u jesen 2022 godine trebala započeti studij mikrobiologije na sveučilištu u gradu Azadu.

Zastupnički dom Sjedinjenih Država nedavno je velikom većinom usvojio “Mahsin zakon” kao paket sankcija usmjerenih na kažnjavanje Irana i njegovih glavnih čelnika zbog kršenja ljudskih prava i ograničavanje uvoza i izvoza vojne opreme u zemlju. Nije jasno hoće li ga Senat poduzeti u trenutku kada su Washington i Iran poduzeli korake za ublažavanje napetosti.

Godišnjica smrti za članove obitelji Mahse Amini donosi tugu i žaljenje, ali i tračak nade da je smrt njihove kćeri potaknula Irance da izađu na ulice i traže promjene. U njenu su čast planirana i okupljanja u više od pedeset gradova diljem svijeta, uključujući Washington, New York, London i Sydney.

Edita Bojanac Delcaro

Foto: Pexels / Sam Miri

RSS 2.0 | trackback