Tjedan zabranjenih knjiga

Radio Rojc

Objavljeno 06.10.2023. pod Društvo

Američko knjižničarsko društvo (ALA) već trideset godina u prvom tjednu listopada obilježava Tjedan zabranjenih knjiga, a posvećen je borbi protiv cenzure i slobodi čitanja. Ove godine, Penguin Random House posvetio je borbi protiv rastućeg broja zabranjenih knjiga u školama Sjedinjenih Država s prvom The Banned Wagon Tour, gdje će predstaviti selekciju od dvanaest knjiga koje su trenutno pod zabranom.

The Banned Wagon ili “Zabranjeni Vagon” zajednički je projekt PEN America, The Freedom to ReadFondacije, Little Free Library i Penguin Random House-a, koji je ovog tjedna krenuo na turneju po jugu Sjedinjenih Država. The Banned Wagon predstavit će dvanaest zabranjenih knjiga u nezavisnim knjižnicama duž rute, u zajednicama koje su najpogođenije zabranama.

Savezna država Florida drži neslavni rekord s čak 1400 zabranjenih naslova, a slijedi Texas sa 625 dok je čak 2349 knjiga pod revizijom. Američko knjižničarsko društvo je lani zaprimilo izvještaj o 1269 zahtjeva za cenzuriranjem, za razliku od znatno manjih 729 prijavljenih knjiga u 2021. godini.

U državi u kojoj Prvi amandman jamči slobodu govora i medija, pa savezna vlada ne može izravno nametati zabrane, moćne političke i religijske skupine nalaze način da zaobiđu zakon. Tako je najveći broj zahtjeva podnesen je od strane roditelja školske djece, čak 30 posto. Za njima slijede konzervativne političke skupine čiji ciljevi uključuju uklanjanje knjiga koje govore o seksualnosti, rodnom identitetu, povijesti, rasi, reproduktivnom zdravlju iz školskih i javnih knjižnica.

Američki jug oduvijek predstavlja tradicionalno plodno tlo za cenzuru, pa se u prošlosti pod zabranom našla i dječja knjiga “The Rabbits Wedding” u kojoj se opisuje vjenčanje bijelog i crnog zeca. Knjiga Gartha Williamsa iz 1954. godine smatrala se skandaloznom zbog “ohrabrivanja međurasnih ljubavnih veza”.

Dvadesetih godina prošlog stoljeća Boston je bio čuven po zabranama, stoga su mnogi autori namjerno objavljivali svoje knjige u tom gradu, upravo zbog publiciteta. The New England Watch and Ward Society, privatne organizacije koje su okupljale bostonsku elitu, ishodile su od Bostonske javne knjižnice zaključavanje po njima kontroverznih knjiga, uključujući Balzaca i Zolu, u tzv. Inferno, prostoriju namijenjenu zabranjenim knjigama.

Mnogi su klasici literature bili osporavani i zabranjivani u prošlosti uključujući Marka Twaina i Williama Shakespearea. Judy Blume i njezin bestseller iz 1970. godine, “Are You there God? It’s Me, Margaret” još su uvijek na zabranjenoj listi. Roman koji je nedavno adaptiran u film, na meti je cenzure u školama diljem države zbog portretiranja ženskog puberteta i religije.

Rezultat borbe za slobodu čitanja je Tjedan zabranjenih knjiga koji su osmislili knjižničari početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Godišnji događaj je usredotočen na slobodu čitanja, tijekom kojeg književna i knjižničarska zajednica daje svoj doprinos podižući svijest o često osporavanim knjigama i slobodama iz Prvog amandmana.

Prema Američkom knjižničarskom udruženju, najosporavanija knjiga lani bila je “Gender Queer” Maie Kobabe, memoari o tome što znači biti nebinaran. Druge knjige na popisu uključuju “The Bluest Eye” Toni Morrison i “The Perks of Being a Wallflower” Stephena Chboskyja.

Tijekom samog događaja dijelit će se besplatne platnene torbe i “swag” artikli sa svrhom poticanja čitanja. Na promotivnom letku koji objašnjava važnost The Banned Wagon-a stoji: “Zabrane knjiga su u porastu u Americi, potaknute novim zakonima i propisima koji ograničavaju vrste knjiga kojima djeca mogu pristupiti.”

Zadnja postaja živopisnog “Zabranjenog Vagona” je ove nedjelje, 7. listopada u Houstonu. Knjižara Kindred Stories namijenjena je svim ljubiteljima pisane riječi, i kako kažu njeni vlasnici nastala je iz ljubavi prema zajednici i knjigama.

Edita Bojanac Delcaro

Photo: Instagram / @penguinrandomhouse

RSS 2.0 | trackback