Ući u znanost sada mnogo je teže nego početkom stoljeća

Radio Rojc

Objavljeno 06.09.2023. pod Društvo, Kultura

U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) krajem proteklog mjeseca u Puli se održala deveta Doktorska radionica. Tim je povodom s novinarkom Nevenom Trgovčić u emisiji Priručnik, razgovarao dr.sc. Igor Duda, profesor u redovitom zvanju pri Katedri za modernu i suvremenu povijest, na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile.

“Radionica je u formalnom smislu svojevrsni hibrid znanstvene konferencije i ljetne škole, a u neformalnom, mogućnost da studenti budu u kontaktu s kolegama doktorantima, budući da pulsko sveučilište ne nudi mogućnost doktorskog studija. Prilika je to, i da preddiplomci i diplomci kroz cjelodnevni kontakt s kolegama na doktorskim studijama, doznaju je li ulazak u ‘znanstveni svijet’ za njih”- veli Duda, dodajući da je radionica iznjedrila nekoliko doktoranata, koji su se nakon doktorskih studija u inozemstvu potom vratili na pulsko sveučilište. “Ipak, ući u znanost sada mnogo je teže nego početkom stoljeća”- nastavlja on. “Tada su brojne visokoškolske ustanove popunile radna mjesta, kojih sada nema, unatoč potrebi za njima. Pitanje je hoće li opadanjem broja studenata potreba za tim radnim mjestima opasti? Isto tako, bi li broj studenata bio veći, kada bi imali popunjena ta radna mjesta, atraktivne predavače i programe?”- kaže Duda.

“Sustav ne može kontinuirano rasti, no žalosno je da je sve manje doktoranata koji na nekoj ustanovi primaju plaću kao asistenti” – veli Duda, koji je znanstvenim novakom postao s dvadeset i četiri godine, a čija je najmlađa kolegica na Odsjeku sada u srednjim godinama.

U čekanju novog vala doktoranata humanističkih znanosti i novitetima u sveučilišnom obrazovanju, očekujemo i desetu, jubilarnu Doktorsku radionicu. Ipak, puno prije, na samom kraju rujna, CKPIS dovodi i šesti međunarodni znanstveni skup – Socijalizam na klupi. Intervju, u kojem je bilo riječi i o prednostima i nedostacima bolonjskog studijskog sistema, stanju hrvatskih sveučilišta i više o samoj radionici, u cijelosti poslušajte na linku.

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback