Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete

Radio Rojc

Objavljeno 04.04.2023. pod Društvo, Kultura

“Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete” naziv je projekta vizualne umjetnice Andreje Kulunčić, u sklopu je kojeg u pulskom Klubu i knjižari Giardini 2 održana radionica “850 žena za 850 žena”. Iza dugog imena, krije se istraživačko-aktivistički umjetnički projekt, koji tematizira žensko stradanje političkih kažnjenica na Golom otoku i Svetom Grguru. Uz Kulunčić kao autoricu, stručne suradnice su psihoterapeutkinja Dubravka Stijačić i antropologinja Renata Jambrešić Kirin. S njom smo razgovarali u ožujku prošle godine, a razgovor objavljujemo obzirom na interes koji je popratio radionicu u Giardinima 2. 

Jambrešić Kirin se, kao folkloristkinja i antropologinja, oslanja na osobne životne priče, koje podrazumijevaju oblik naracije i nepouzdanost sjećanja, čvrste faktografske izvore i nezaobilaznu tradiciju svake kulture, govori. U ovom slučaju, s ženama koje su podlijegale teroru zloglasnih otoka, gošća nije imala prilike razgovarati, već je njen rad bio osnovan na njihovim postojećim iskazima, memoarima, biografijama ili drugim materijalima. Policijski arhivi i izvještaji nikad nisu potpuno iscrpni, a ni uvijek vjerodostojni, a problematika arhiva UDBE posebno je područje istraživanja, naglašava gošća.

Službeni popis kažnjenica, koji je u javnost izašao 2016. godine, sadrži 16000 imena, od kojih je žena 850, da bi gošća kasnije uspostavila da je točnija brojka 930. Osim toga, u Državnom je arhivu pronašla samo dvadeset arhiva kažnjenica, iako je iz Hrvatske, po popisu i statistikama, njih stotinjak. Postavlja se zbog toga pitanje kako je i zašto ta zbirka nepotpuna i kako ondje nema arhiva najpoznatijih kažnjenica. To nas dovodi do jedne važne činjenice, govori antropologinja, a to je da smo uvijek voljeli isticati da je naš, jugoslavenski socijalizam potpuno drugačiji od drugih, pravedan, ali je u pozadini istina da se je Tito protiv staljinizma borio upravo Staljinovim metodama, te u procesu zatočio većinom nevine ljude.  

Ne smijemo generalizirati, pa reći da je cijelo razdoblje bilo totalitarno, mišljenja je gošća. Ipak, žene su bile ucijenjenije, uplašenije i na puno ranjiviji način doživljavale odvajanje od obitelji, dok su tipovi torture često bili usmjereni na smanjivanje njihovih verbalnih sposobnosti, bile su fizički unakaživane i podčinjivanje u ceremonijama sramoćenja. Osim toga, morale su potpisivati ugovore o šutnji, a i bojale su se ili živjele u sramu. Zato se o ovoj temi otvoreno razgovara nakon raspada države, i najvažnije, s umjetničkim projektom Danila Kiša 1988., dokumentarnim filmom u kojem žene koje su otoke preživjele o njima govore.  

Valja istaknuti, za kraj, da se obično radilo o obrazovanijim ženama, studenticama, prevoditeljicama, intelektualkama, prvim novinarkama i polaznicama prve škole diplomacije u Beogradu, a u slučajevima žena sa sela, zatvarane su bile one koje su kritizirale prisilnu kolektivizaciju, dok se u Istri gošća susrela s mnogobrojnim slučajevima privođenja pripadnica talijanske manjine, koje bi na Goli otok i Sveti Grgur dolazile nakon što su preživjele fašističke i nacističke logore, iz općeg nepovjerenja prema onima koji su iz tih strašnih mjesta izašli živi. Logor je kao takav mjesto na kojem se želi uništiti najvrijednije u svakom čovjeku, zaključuje gošća.  

Razgovor u cijelosti možete poslušati na sljedećem linku:

Razgovor s Andrejom Kulunčić i Helenom Vodopijom uoči radionice “850 žena za 850 žena” možete poslušati ovdje:

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback