WWF pokrenuo kampanju “Cimeri iz divljine”

Radio Rojc

Objavljeno 01.02.2024. pod Društvo

Hrvatska podružnica svjetske organizacije koja radi na zaštiti prirodnih resursa, WWF Adria, pokrenula je kampanju pod nazivom “Cimeri iz divljine”. Tim povodom gošća u emisiji EKO ROJC bila je Ivona Stanić, a govorila je o nužnosti očuvanja staništa triju velikih zvijeri koje obitavaju na području naše države. 

Kampanja “Cimeri iz divljine” ima tri glavna lika, tri naše velike zvijeri – to su vuk, medvjed i ris. Radi se o digitalnoj kampanji koju je WWF proveo na društvenim mrežama, u kojoj te životinje progovaraju, što je polučilo pozitivne reakcije javnosti. Tako medvjedica kaže — “Ljudi, ‘please’ pomozite, ja sam ostala bez doma i tražim nekog cimera. Znam da nisam nešto najbolji cimer, jako sam velika i treba mi stalno pun frižider, ali potrudit ću se koliko mogu.”, a tu je i ris koji bi dijelio pijesak s vašom mačkom. Cilj kampanje je podignuti svijest o tome da je divljim životinjama, kako sam naziv kaže, mjesto u divljini, te o nužnosti očuvanja prirodnih staništa.  

“Iza simpatične priče krije se ozbiljan problem, a to je nestanak i fragmentacija njihovih staništa, divlje životinje hodaju po cestama i ulaze u naselja. Imamo primjer medvjeda koji je tri puta ušao u naselje, te je na kraju morao biti ustrijeljen jer se smatra delikventnim, a to što je on bio u potrazi za hranom je u stvari višeslojan problem.  

Ni jedna divlja životinja ne želi ići u naselja, dapače, oni se nas boje više nego mi njih, ali s obzirom na nestanak njihovih staništa, oni nemaju drugog izbora. Medvjed je jako inteligentan i jako veliki oportunist, ima sto puta jači njuh od čovjeka i ako nanjuši ostatke hrane on će po njih doći jer mu je to puno jednostavnije nego uloviti nešto u šumi.  

Što se tiče sve tri zvijeri tu je i urbanizacija, mi radimo jako puno na regionalnoj suradnji i naš glavni moto je da velike zvijeri ne poznaju granice jer one putuju iz jedne države u druge. Tu ima meni osobno jedna jako draga priča, o vuku koji je prošao 1 000 kilometara u potrazi za partnericom te se na kraju se skrasio na području Dolomita, što nam govori koliko je tim životinjama potrebno nepresječenog prostora da bi mogli funkcionirati. Kad mi ulazimo u njihov prostor, oni nemaju drugog izbora nego također ulaziti u naš. One su na vrhu hranidbenog lanca i kontroliraju cijeli taj ekosustav, papkare i druge životinje u šumi. 

Ris je jako mistična mačka i već jednom nestao početkom stoljeća s našeg područja, trenutno u regiji imamo samo dvjestotinjak jedinki euroazijskog risa. On je iz Slovačke ušao natrag u naše krajeve kroz projekte reintrodukcije. Njemu je također jedan od najvećih problema nestanak staništa koja ne voli dijeliti s drugim životinjama i upravo mu je zbog toga potrebno toliko prostora.” — kazala je Ivona Stanić

Na stranicama WWF-a možete na simboličan način posvojiti životinju i tako donirati, kako bi mogli nastaviti s radom na zaštiti prirode na terenu. Svakom se posvojitelju dodjeljuje certifikat s personaliziranom porukom, a u WWF-u ističu kako im je svako posvojenje bitno, jer su projektno financirana organizacija čiji se cijeli rad temelji na projektima i donacijama.

Cijeli razgovor poslušajte dolje:

Razgovarala: Gabrijela Galant Jelenić

Foto: Pexels

Tekst: Edita Bojanac Delcaro

RSS 2.0 | trackback