It’s not about the journey, it’s about the Proces

Radio Rojc

Objavljeno 17.06.2020. pod Gradimo Rojc

Što je Proces i tko stoji iza njega? Riječ je o nezavisnoj građanskoj inicijativi koja se odlučila baviti LGBTIQ+ temama polazeći iz više različitih smjerova. Inicijativa, iza koje stoje Ana Bačić, Boris Pein, Jan Franjul i Snježana Grgić, u posljednje je  dvije i pol godine uspješno adresirala pitanja i potrebe zajednice u Puli za koje se gotovo nije ni znalo. Svakako je potrebno spomenuti Centar za građanske inicijative Poreč, prvog zagovaratelja LGBTIQ+ prava na području Istarske županije.

Istra je u očima mnogih građana liberalna, ili da se bolje izrazimo neutralna, po pitanjima nacionalnosti, seksualne orijentacije, te manjina uopće. Je li to zaista tako? Samo pitanje nametnulo se 2018. od strane organizacije kluba Kotač, smještenog u DC Rojc. Logično, gdje drugdje pokrenuti ovakav tip aktivnosti nego u Rojcu?! A da postoji potreba za ovakvim programom ispostavilo točnim već na prvom događaju nakon kojeg je uslijedilo jos devetnaest drugih događanja. Ako se osvrnemo na programe koje su do sada kreirali organizatori inicijative, zaključak je da su rezultirali dobrim omjerom zabavnog i edukativnog sadržaja. Svako gostovanje, bilo koncertnog, galerijskog ili filmskog/dokumentarističkog karaktera bilo je obogaćeno predstavljanjem autora kroz intervju i moderiranom diskusijom s publikom, ali prije svega najavom i poticanjem nove publike na podršku svojim dolaskom.

Krajem iste godine, u listopadu 2018. nastaje istoimena emisija na Radio Rojcu čiji su urednici i organizatori i članovi-članice inicijative. Sam koncept emisije opisuju: “Zašto Proces? Zato što smo svjesni da je riječ o dugoročnoj i dubinskoj promjeni načina na koji naša zajednica funkcionira i kojoj je potrebno određeno vrijeme da bi u svom tempu prošla tu preobrazbu. Pravo na slobodu odabira i na drugačiji pogled na svijet pravo je svakog građanina ovoga svijeta. Proces je namijenjen posjetiteljima svih seksualnih orijentacija, nacionalnosti, spolova i rodova, vjeroispovijesti, boje kože… onima koji su željni izlaska iz rutine i koji su cijepljeni od predrasuda. Podržite različitost, ravnopravnost, uključivost i ljubav, jer ljubav nije manjina! Budite svoji, slobodni i izrazite se kako želite. Prihvatite sebe i druge. Zajedno rušimo predrasude i slavimo različitosti koje nas čine onima koji jesmo.” 

Unutar, sada već 47 emisija, urednici su predstavili sve važne srodne organizacije iz zemlje, njihove programe i rezultate ugostivši ih putem telefonskih linija ili uživo u studiju. Educiranjem i otvorenim progovaranjem o specifičnim temama kao što su prava gay zajednice, transrodnost, interspolnost, istospolne zajednice, važnost saveznika u osnaživanju zajednice i slično, sustavno se radi na demistificiranju različitosti u nadi da bi se proces poistovjećivanja pojedinca i pojedinki prirodno susreo sa širom zajednicom.

Članicama i članovima je “inkluzivnost” zajednički nazivnik, što su i obrazložili u gore navedenom manifestu. Svojim stavom, pozivajući na otvorenost, ali ujedno i nultu toleranciju naspram homofobije, transfobije i seksizma stvorili su unutar Društvenog centra Rojc sigurnu luku za širok spektar članica i članova LGBTIQ+ zajednice.

Iako su “Procesovci” uspješno djelovali i izvan Rojca, svoje aktivnosti baziraju na Društvenom centru gdje nastavljaju uspješno okupljati članove zajednice. Nastavljamo ih pratiti i podržavati nastojanja da nam društvo stasa u ravnopravnu, tolerantnu i miroljubivu cjelinu, za dobrobit onih koji će naslijediti te vrijednosti.

Ivana Vratarić Vojnić

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.
Vrijednost projekta: 2.372,125,89 kuna / 2.016.306,90 kuna sufinancirano je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

RSS 2.0 | trackback