ROJC U potrazi za zdravim tijelom i zdravim duhom 2

Radio Rojc

Objavljeno 13.03.2020. pod Gradimo Rojc

Osvrnuti se na sportske aktivnosti u DC Rojc slično je istraživanju njegovih hodnika nalik labirintu. Taman kad dospiješ jedno područje, shvatiš da postoji još jedno, pa još, itd. Dok smo se u prošlom tekstu fokusirali na aktivnosti koje se bave disciplinama vezanima za istočnjačke filozofije, od Kine kroz praksu Tai Ji Quan i Qi Gong i Kung-fu (između ostalih), kroz razne discipline i grane Yoge sve do Indije. Ovim putem ćemo se proširiti na neka nova područja koja nam nudi Rojc. U zgradi postoje i Planinarsko društvo Glas istre sa svojim Alpinističkim odsjekom, ali i Sportsko penjački klub Onsight na čijoj web stranici stoji “Ne svladavaš stijenu nego sebe.”- moto koji savršeno opisuje prirodu ovog uzbudljivog sporta koji za većinu ponjača postane životni stil.

U razgovoru sa voditeljima ova dva kluba dobili smo detaljniji uvid u organizaciju udruga. Dok se Planinarsko društvo Glas Istre bavi svim aktivnostima vezanim uz odlazak i boravak u planinama i prirodi općenito, sportsko penjanje kojim se bave članovi Onsight-a se može opisati kao sport u kojemu penjač za napredovanje po stijeni koristi snagu, izdržljivost svog tijela i poznavanje tehnike penjanja. Tehnička sredstva služe isključivo za osiguranje od ozljede. Aleksandar Ćatić, voditelj PU Glas Istre nam otkriva kako se “u Rojcu od 2004. godine nalazi umjetna stjena (tzv. boulder) koja služi za trening penjačima”. Klub koristi još jedan prostor koji služi za skladištenje alpinističke opreme i kao dvorana za sastanke. Planinarenje i alpinizam kao njegov segment su specifične aktivnosti u kojima nema klasičnih natjecanja. Aleksandar nam kaže kako se njihovi “članovi natječu u sportskom penjanju na neformalnim takmičenjima poput Boulder lige Istre i Kvarnera (BLIK) a aktivnostima na umjetnoj stijeni u Rojcu posljednjih godina sudjeluje konstantno oko 15 članova od čega je otprilike 10 muških i 5 ženskih.” 

Prostori u DC Rojc se prvenstveno koriste za treninge u zimskom periodu od listopada do travnja kada je zbog vremenskih uvjeta kao i zbog dužine dana teže održavati treninge na otvorenom. Obzirom da se radi o skupini članova s kojom se ne provodi neki opći program već svatko ima specifične i individualne treninge korisnici imaju priličnu slobodu u korištenju pa i u osmišljavanju prostora. Dvoranu sami održavaju, manji prostor dijele sa članovima Astrološke udruge “Uran”. Također, Penjačko društvo Glas Istre je članica SUR-a. Aleksandar ističe da je komunikacija dobra, a realizira se ponajviše kroz predavanja i skupštine koje PD redovito organizira u Dnevnom boravku. 

Siniša Hrestak, voditelj i instruktor Sportsko penjačkog kluba Onsight u kojem se također nalazi boulder za indoor treninge također kaže kako je  “odnos sa savezom udruga Rojc korektan i tu smo ako šta treba savezu od nas i nama od saveza. Ali svakako je potrebno unaprijediti način održavanja zajedničkih prostorija, bolji nadzor na hodnicima, redovitije i temeljitije čišćenje hodnika.” Za prostor se, kaže, “organiziraju redovita čišćenja, uložili smo u sanaciju – kupnju prozora ,zidova, elektro instalacija, ulaznih vrata, lakiranje parketa. Klub sa radom kreće početkom 2008. kada se Siniša počeo baviti vođenjem treninga sportskog penjanja za mlađe dobne skupine. Od desetak članova na početku rada. Broj se popeo do 56, od kojih je 29 ženskih i 27 muških članova. Najmlađi član tj. članica ima šest godina, a najstariji član ima skoro sedamdeset godina! Članovi se natječu i to na na županijskoj, nacionalnoj i međunarodnoj sceni pridonoseći tako promociji i razvoju sportskog penjanja. Na upit o povratnim informacijama članova vezanima za prostor kojeg koriste, Siniša kaže da su “uglavnom pozitivne, prostorije udruge su ugodne, uredne i kvalitetne.” ali ističe kako su hodnici i zajednički wc-i neugledni i neuredni te bi ih trebalo adaptirati. Sportsko penjanje, planinarenje i alpinizam idealni su za kombiniranje aktivnosti unutar zidova Rojca, na tzv. umjetnim stijenama, kao i aktivnosti na otvorenom, u prirodi koja je u lokalnom podneblju idealna upravo za ovaj sport.

Ivana Vojnić Vratarić

Foto: Rojcnet

RSS 2.0 | trackback