ROJC U potrazi za zdravim tijelom i zdravim duhom 3

Radio Rojc

Objavljeno 27.03.2020. pod Gradimo Rojc

U našem trećem tekstu posvećenom sportskim i ne-sportskim aktivnostima, posvetit ćemo se djeci i mladima. Oni naime čine veliki postotak korisnika raznovrsnih aktivnosti koje Rojc tj. Udruge nude. Telefonsko istraživanje iz 2019. Godine koje je proveo  IPSOS , na uzorku od 600 stanovnika s prebivalištem u Puli pokazalo je da spitanici do 29 godina predstavljaju 14% uzorka a da su sadržaji po kojima je Rojc najpoznatiji sportsko-rekreacijski i kulturno-umjetnički. Veliki postotak čine posjetitelji koji pohađaju programske aktivnosti (58%)  a 28% su roditelji čija djeca pohađaju neku vrstu aktivnosti.

Od sportskih, glazbenih, likovnih do plesnih i cirkuskih vještina, potrebno je samo prepoznati ono čemu je dijete sklono i odabrati adekvatni edukativni program koji će djetetov afinitet za istim izgraditi u pravom smijeru. Za “malene spremnike energije” u Rojcu se između ostalog može naći Kung Fu za djecu od predškolskog do školskog uzrasta u organizaciji udruge Yuan Tong- o kojem smo pisali u prvom tekstu. Na treninzima djeca usvajaju osnovne vještine Kung- fu kombiniranjem grupnih vježbi i individualnog pristupa što je idealno za djecu koja nisu sklona natjecateljskim sportovima. Tu su nadalje Udruga za šport i rekreaciju- Pčelica, Pulske mažoretkinje, Udruga za sportsko ritmičku gimnastiku- Gazela, Sportsko penjački klub Onsight ( predstavljen u drugom po redu tekstu) i Capoeira Pula- grupo Gingamar. Polaznici Kluba Gazela svoju dvoranu u Rojcu koriste za satove baleta i za dodatnu nastavu. S obzirom na oko 250 stalnih polaznika, aktivnosti održavaju na još četiri druge lokacije. Denisa Brizić, trenerica Gazela, objasnila ispričala nam je na kakav način koriste i brinu o dvorani u DC Rojc: “ s obzirom na veliki broj polaznica i činjenicu da redovito odlazimo na natjecanja, upravo nam dvorana u Rojcu služi za pripremne treninge. Pretprošle godine prostor smo obnovili, pokrečili zidove, ugradili nove klime, postavili ogledala po čitavoj dužini dvorane i instalirali novu rasvjetu.” 

Za klince sklonije izvedbenim umjetnostima, članovi udruge Čarobnjakov šešir, na petom katu održavaju treninge akrobacija na svili i cirkuskih vještina. Sa malim polaznicima izvode i javne prezentacije u formi autorskih predstava. Nadalje Studio za stvaralačke aktivnosti Zaro nudi opširan program segmentiran po uzrastima. Za mlade vokaliste tu su Mići Zaro (od 3 do 6 godina), Zbor Zaro (od 6 do 14 godina), Zbor Zaro XL (od 14 do 18 godina) te solo pjevanje za djecu ( od 11 do 16 godina ). Za instrumentaliste se nude satovi klavira, sinthisizera i gitare (od 7 godina) i melodike (od 5 godina). Satovi plesa podijeljeni su na predškolske grupe (od 3 do 6 godina), školske grupe (od 6 do 14 godina) te na srednjoškolce (od 14 do 18 godina). S obzirom na recentnu situaciju sa pandemijom, javili smo se Snježani Igrutinović, tajnici Studia Zaro. Trenutačne aktivnosti su obustavljene, suglasno prijedlogu Stožera civilne zaštite Istarske županije. Ipak su voditelji, putem Viber grupe u kontaktu sa svojim polaznicima. Polaznici snimaju svoje vježbe koje izvode u sigurnosti doma i šalju na pregled te na taj način zadržavaju kontinuitet nastave. Denisa iz SRK Gazela kaže kako su i oni obustavili sve grupne aktivnosti ali i da su našli nove načine kako bi održavali nastavu. Denisa snima nastavu pa ih objavljuje putem YouTube platforme, putem zaštićenog kanala. Kaže kako izbjegava grupe putem društvenih mreža jer je svjesna kako sva djeca nemaju pristup istima, nemaju baš svi mobitele. Na ovaj način Denisa i ostale voditeljice obavijeste roditelje da je video na platformi pa ga oni pokreću djeci. Možda potaknu i roditelje da sudjeluju u vježbanju! Ipak Viber i slične grupe posluže za razmjenu materijala i pisanog programa. 

Društvene mreže u ovim danima postale su glavni oblik komunikacije i sasvim je logično da sada treba iskoristiti sve pozitivno što nam one mogu omogućiti. Osim povezanosti sa obitelji i dragim prijateljima moguće je koliko- toliko održati kontinuitet u svakodnevnim aktivnostima djece, naročito jer su djeci dosljednost, planiranje i uredan raspored od velike važnosti kako bi osjećali stabilnost u ovim dramatičnim tjednima. 

Izgledno je da će sve planirane aktivnosti biti na pauzi narednih tjedana i mjeseci a do tada nam ostaje maštati o svemu što ćemo raditi zajedno, u društvu, na suncu ili u Rojcu.

Ivana Vojnić Vratarić

RSS 2.0 | trackback