ArtON – druženje uz zborsko pjevanje

Radio Rojc

Objavljeno 16.05.2023. pod iz Rojca

Savez udruga Rojca provodi projekt „ArtON – mreža umjetnika u razvoju“ u sklopu kojega je organizirana radionica zborskog pjevanja za osobe starije od 54 godine. Radionica će se kao i ostale organizirane u sklopu ovoga projekta održavati putem Zooma, a zbog uvjeta javnog poziva iz, sada već davne, 2020. godine. 

Zborsko pjevanje je možda i najstarija forma skupnog muziciranja obzirom da je glas najstariji instrument, te se kroz povijest koristio kako u religijske tako i u svjetovne svrhe. Iako postoje mnog vrste zborova, pjevati se može a capella ili uz pratnju instrumenata, ono što im je zajedničko je to da zajedničko pjevanje (kao i pjevanje općenito) nadahnjuje, zabavlja nas, potiče socijalizaciju i oslobađanje od treme.

Voditeljica radionice je mlada pulska pjevačica i glazbenica Ana Predan. Ana Predan započinje svirati violinu u ranoj dobi, te nastavlja upisom u pulsku glazbenu školu, u kojoj i maturira 2015. godine, pod mentorstvom prof. Milana Grbića. Svoje formalno glazbeno obrazovanje nastavlja na tršćanskom konzervatoriju za glazbu, gdje se specijalizira za jazz pjevanje te je trenutno apsolventica. U sklopu studija sudjeluje u Erasmus programu za razmjenu studenata, te provodi godinu dana u Tallinnu (Estonija), na Državnoj glazbenoj i dramskoj akademiji. Pored formalnog obrazovanja, od najranije dobi pohađa međunarodne seminare iz klasične violine te sviranja u orkestru, pri priznatim hrvatskim i inozemnim glazbenicima i pedagozima. Kao veliku prekretnicu navodi sudjelovanje u programu Ethno Sweden, 2012. godine. Ondje u velikom orkestru glazbenika iz cijelog svijeta predstavlja hrvatsku glazbenu tradiciju, te istu prenosi orkestru, s kojim onda provodi kratku turneju po Švedskoj. Tom prilikom uči važnost mogućnosti prenošenja glazbe bez nota, te očuvanja vlastite glazbene tradicije. Iste godine, prvi put pohodi grožnjansku ljetnu jazz školu, u koju se onda godinama vraća i uči od svjetski poznatih glazbenika i edukatora. Ta iskustva uvelike formiraju njen glazbeni izričaj, koji je konačno dovodi do oduke da jazz želi učiti na akademskoj razini. Publici se predstavlja u raznim žanrovima, a najčešće u jazzu, iako kroz studij otkriva nove, eksperimentalnije forme muziciranja, koje i dalje njeguje.

Kao edukatorica, radila je, kroz seriju radionica o tradicionalnoj glazbi, na konzervatoriju za glazbu u Tallinu, kao profesorica violine u pulskoj glazbenoj školi i pjevanja u Studiju kreativnosti Čarobna frula u Puli.

„Cilj zborskog pjevanja je uvijek druženje, pa je tako to i ovdje slučaj. Ipak, voljela bih da se uz zajedničko muziciranje fokusiramo i na ono individualno te i psihofizički pristup pjevanju. U svom radu kao predavačica pjevanja, uvijek se koristim i veliku pažnju pridajem i samoj pripremi na pjevanje, kao što su tehnike disanja i vraćanja prisutnosti u tijelo. Voljela bih da sudionici na kraju radionica imaju oruđe, koje mogu ponijeti sa sobom i koristiti za vlastito dobro bez obzira na to hoće li se nastaviti baviti pjevanjem; individualnim ili u zboru. Obzirom da je radionica namijenjena ljudima u trećoj dobi, koji često pate od zdravstvenih tegoba, vjerujem da će tehnike koje ćemo koristiti biti korisne i dragocjene u njihovom svakodnevnom životu nakon radionice. Što se tiče skupnog muziciranja, ono je uvijek nešto što donosi veselje, osobito onima koji ga ne prakticiraju često. Vjerujem da su tehnike koje inače koristim odlična priprema za ono što je, naravno, u centru radionice, a to je skupno muziciranje i zajedništvo koje iz njega proizlazi. Ono što bih također voljela je proširiti glazbene vidike polaznika te ih nadahnuti na daljnje istraživanje glazbe, kroz upoznavanje sa novom glazbom i uvođenje aktivnog slušanja, gostovanja zborova ili drugih glazbenih skupina te uz gostujuće predavače.“ – istaknula je voditeljica Ana Predan.

Radionica je namijenjena osobama starijima od 54 godine života, održava se online putem Zooma, a za prijavu se je potrebno javiti na mail info.surojc@gmail.com. Za sve dodatne informacije i detalje o projektu zainteresirani se mogu uputiti na društvene mreže i web stranice Saveza udruga Rojca. 

Pripremio: Jan Franjul

Projekt „ArtON – Mreža umjetnika u razvoju“ provodi Savez udruga Rojca, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 63.718,98 eura (480.090,69 kuna) / 54.161,14 eura (408.077,09 kuna) sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

RSS 2.0 | trackback