ArtON – Započela radionica digitalne fotografije

Radio Rojc

Objavljeno 20.03.2023. pod iz Rojca

Fotografija je svuda oko nas, a fotografiranje nikada nije bilo jednostavnije i brže. Svojim digitalnim aparatima i mobitelima bilježimo gotovo svaki trenutak, stvaramo uspomene, sjećanja i prenosimo trenutnu atmosferu ili osjećaje. Ali, ponekad su uspomene na fotografijama nenamjerno mutne, nagnute na lijevu ili desnu stranu, u sjeni ili pak prejako osvijetljene. Savez udruga Rojca organizira radionicu digitalne fotografije namijenjenu osobama starijim od 54 godine života koju vodi Marko Hajdarović, arhitekt i fotograf. Njegova fotografska priča započinje 2010. godine kada uz mentorstvo cijenjenog i nagrađivanog fotografa Hassana Abdelghanija upoznaje tehnike analogne crno-bijele fotografije, kojima se i danas rado vraća. Kao arhitekta, oduvijek su ga privlačili oblici i forme ne samo građevina, već i svijeta koji ga okružuje. Često odstupa od ogoljenog tehničkog prikaza zgrada i prostora unoseći ljude i prirodu u kadar. Osim što na taj način ističe interakciju statičnog i dinamičnog upravo njima na svojevrstan način arhitekturi daje i njenu pravu mjeru.

„Ono što mene tjera naprijed je istraživanje u fotografiji. Fotografija je sama po sebi medij koji ima svoje osnove i zakonitosti koje je važno proći, usvojiti i ponoviti, ali na fotografima, polaznicima, je da sami istražuju i isprobavaju sve mogućnosti medija digitalne fotografije. Digitalni fotoaparat ima svoje postavke i opcije koje su nužne za savladati, ali ostatak posla je kreativnost fotografa i pristup fotografa opcijama uređaja. Zato sam na ovom ciklusu radionica digitalnoj fotografiji pristupio upravo na takav način. S polaznicima smo obradili kratak pregled povijesti fotografije, a zatim krenuli u upoznavanje funkcioniranja samog fotoaparata. Polaznici su dobili informacije kako podesiti fotoaparat, ali isto tako sam istaknuo i važnost poznavanja pravila kompozicije, kadriranja, kako postaviti motiv… Sve teme koje su svojevrsna priprema za putovanje polaznika kroz svijet fotografije, bez obzira na to posjeduju li vrhunski digitalni fotoaparat ili namjeravaju koristiti kameru svoga mobitela.“ 

Radionica se, kao i sve obuhvaćene projektom „ArtON – mreža umjetnika u razvoju“, održava online putem Zooma. Iako ovo predstavlja svojevrstan izazov, pogotovo u vremenu nakon prestanka mjera zaštite od pandemije korona virusa, kada se ljudi žele družiti i učiti uživo, te napokon odmaknuti od ekrana i uređaja što je i prepoznato kao vrlo važno za mentalno zdravlje, projektni tim iz Saveza udruga Rojca iskoristio je priliku te osobama starijima od 54 godine pružio još jednu vrijednu vještinu, a to je upravo korištenje Zooma kao platforme za rad i učenje na daljinu. 

Osim redovitih predavanja Marka Hajdarovića, polaznici radionice imat e priliku poslušati i stručna predavanja tri eminentna stručnjaka za fotografiju. Đani Celija, profesionalni fotograf iz Pule koji je 1998. godine diplomirao na ISFAV-u „Istituto Superiore D’arti Visive” u Padovi. On će polaznicima održati predavanje o važnosti svijetla u fotografiji, predstaviti osnovne vrste svijetla u fotografiji te polaznicima pojasniti kako i u kućnim uvjetima dobiti kvalitetno svijetlo i na taj način izraditi i dobru fotografiju. Zatim slijedi predavanje Hassana Abdelghanija, fotografa, osnivača i voditelja Galerije „Makina“ i Foto Akademije „Makina“, koji je u Kopenhagenu 1991. završio školu fotografije, a 1998. osnovao privatnu foto školu Global Fotoskole. Hassan Abdelghani potpisuje niz umjetničkih projekata: bio je kustos na više od 30 izložbi, umjetnički direktor fotogalerije „Vrata starog grada“ u Osijeku, imao samostalne i skupne fotografske izložbe u Danskoj, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji i BiH ,a polaznicima će govoriti o analognoj i crno-bijeloj fotografiji za koju se specijalizirao, te koja je i voditelju Marku Hajdaroviću bila okidač za aktivno bavljenje fotografijom. Posljednje stručno predavanje održat će Dejan Štifanić, dugogodišnji fotoreporter Glasa Istre, autor mnogobrojnih izložbi fotografija i videa. Novinarski zanat započeo u lokalnom tjedniku Porečki glasnik, kao novinar. Kasnije kao novinar i fotograf surađuje s novinama Glas Istre, Jutarnji list, Večernji list, Feral Tribune, Nomad i drugi. Od 2004. osnivač je i voditelj Udruge Studio KaPula u pulskom Društvenom centru Karlo Rojc koja baštini analognu fotografiju i surađuje s umjetnicima na projektima koji uključuju video, muziku i kazalište. On će polaznicima radionice održati predavanje o reportažnoj fotografiji, njenim zakonitostima, te im pojasniti kako objektivom zabilježiti i prenijeti trenutak, njegovu atmosferu i osjećaj.

Radionice se održavaju tri puta tjedno, putem Zooma, a za informacije možete se obratiti organizatorima putem maila info.surojc@gmail.com

Pipremio: Jan Franjul

Projekt „ArtON – Mreža umjetnika u razvoju“ provodi Savez udruga Rojca, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 63.718,98 eura (480.090,69 kuna) / 54.161,14 eura (408.077,09 kuna) sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

RSS 2.0 | trackback