Znak da moramo pametnije

Radio Rojc

Objavljeno 14.09.2020. pod Komentar

Visoke su temperature ovih dana u Istri. Jučer u nedjelju 13. rujna, po podacima portala Istramet.hr najviša je izmjerena temperatura bila 35 C. Vratilo nam se ljeto, mogli bi reći, no ostaje mala zadrška, stvarno je vruće. Ne kao na Čiovu gdje je jučer bjesnio požar, pri kraju dana ugašen. Ove smo godine imali sreće s požarima, taman htjedoh napisati, no podaci su me presjekli. U Hrvatskoj je od početka godine u 4693 požara izgorjelo 39.111 hektara otvorenog prostora, što je 16 posto manje požara, ali je za petinu veća površina, podaci su Hrvatske vatrogasne zajednice od pred mjesec dana. Statistika za priobalno i kraško područje još je izrazitija, budući da je ondje do 15. kolovoza ukupno izgorjelo  čak 69 posto veća površina u odnosu na 2019. godinu, piše HRT.

Nikako nije dobra vijest čuti da je u priobalju izgorjela površina za 2/3 veća nego lani. Nekako mi je to promaklo, alarmantna vijest. Ipak ne kao u Kaliforniji gdje tjednima gore površine skoro kao tri Istre. Apokaliptične fotografije obilaze svijet, nebo je narančasto i mutno, prijateljica Melita mi javlja da je kod njih u San Francisku index zagađenja zraka ‘samo’ 240, dok je citiram ‘gore u Oregonu 400’. To je AQI, indeks kvalitete zraka kojemu je zadnja razina ‘opasno’ i počinje s 301. Dakle, San Francisko je ‘samo’ na -vrlo nezdravo.

Imamo i mi zagađenja zraka pogotovo na Balkanu, mogli bi primijetiti. Točno, imamo, veliki je to problem pogotovo zimi, znak siromaštva i nesređenih država, ljudi pale za ogrjev što nađu, auti su stari, u industrijskim pećima se pali – tko zna što sve ne. „Sve ono što je zabranjeno u EU.“ Primijetit će mi prijatelj novinar iz Skopja.

Pravo na čist zrak o kojem nismo razmišljali ozbiljno je ugroženo – čak i sada, ljeti, u najrazvijenijem djelu SAD-a. Zašto? Guverner Jerry Brown opravdano je ljut, Trumpova administracija otvoreno negira klimatske promjene, SAD se povukao iz Pariškog sporazuma, savezne su države ostavljene same sebi. Klimatske promjene su odgovorne za nezapamćene požare u Kaliforniji s novim rekordom od 121 F što je 49,4 C.

Bablje ljeto ovih dana u Istri, na Jadranu, više je pravo ljeto nego na izmaku. Nije grijeh uživati u kupanju i sunčanju.

Grijeh je očekivati da će se klima i priroda sami dovesti u red.

Zato nam valja podržavati sve one koji se klimatskim promjenama bave.  Lako je ukucati recimo Znanstvenici za klimu, ili Zelena Istra,  pa Zelena Akcija, zapravo bilo što vezano uz klimatske promjene.

Oni među nama, znanstvenice, učitelji, aktivisti, novinarke, … nemaju viška ni vremena ni resursa.  Svaka im je pomoć dobrodošla. Nekad  makar i poruka „Cijenimo što radite“ ili pitanje „Kako mogu pomoći“ znače mnogo.

Naša planeta, Zemlja, daje nam svakim danom sve jasnije znakove da se moramo pametnije, čišće, poštenije, manje gramzivo organizirati. Sad odmah.

Goran Božičević

Photo by Markus Spiske on Unsplash

RSS 2.0 | trackback