Zlato vremena je u prošlosti, ali treba kopati

Radio Rojc

Objavljeno 26.09.2023. pod Kultura

Dražen Majić, glavni urednik portala Istra24, gostovao je u programu Radio Rojca, i s Nevenom Trgovčić razgovarao o projektima i aktivnostima Techno Media Grupe, te dokumentarcima koje je snimio i onima koje tek ima snimiti, u produkciji Hrvatske radiotelevizije (HTV).

¨U potrazi za zlatom vremena – Slavko Kopač¨ ime je dokumentarnog filma kojeg je snimila pulska ekipa s Majićem, kao redateljem, na čelu. Prati priču, u Hrvatskoj relativno nepoznatog slikara, koji je putem Firence došao do Pariza, gdje je postao sastavnim dijelom kritične umjetničke i intelektualne skupine, pa je tako blisko surađivao s nadrealistom Andre Bretonom, te začetnikom ‘art bruta’, Jeanom Dubuffetom.

Filmska se ekipa sprema za odlazak u Francusku, veli Majić, gdje je planirano snimanje novih materijala. Istovremeno, u Lilleu je u pripremi i velika izložba Slavka Kopača, koja će u kombinaciji s novim materijalom biti dijelom idućeg nastavka ovog filma.

Majić, kome je ovo nakon filma ‘Berge Istra’ druga redateljska uloga, o umjetnosti i Kopaču nije znao mnogo, a veli da je proces bio iznimno zanimljiv te da je Kopačev život fascinantan, kao što je i interesantno promišljanje o životima umjetnika u totalitarnim režimima općenito.

Zlato vremena je u prošlosti, ali treba kopati da bi se ono našlo, zaključuje Majić. U očekivanju novih projekata ovog tima, film o Slavku Kopaču moguće je pogledati na internet servisima HTV-a.

Razgovor je s Draženom Majićem u cijelosti dostupan na liku, kao dio emisije Proces, na vremenskoj oznaci 1:15:36.

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback