Četvrt stoljeća Media Mediterranea festivala

Radio Rojc

Objavljeno 21.04.2023. pod Kultura

Udruga Metamedij ovog će vikenda održati 25. izdanje svog festivala Media Mediterranea. Sastojat će se od izložbenog i glazbenog programa te artist talkova. Uoči festivalskog vikenda, u programu Radio Rojca ugostili smo Borisa Vinceka i Marijetu Bradić iz udruge. Ovaj festival, koji je prije četvrt stoljeća započeo kao open air party, svoj je popratni, umjetnički program, pretvorio u glavni.

Objašnjenje za to nam nudi Vincek, koji veli da je Metamedij od samih početaka za cilj imao progresivnost u smislu kulturnih noviteta, te se gradio na novim načinima druženja i stvaranja, uvijek u vidu imajući spajanje suvremenih praksi s trenutnim realitetom. Put koji je dakle krenuo s partija, završio je u pulskoj Gradskoj galeriji, u kojoj će se ove godine po sedmi put Zlatnom Lubenicom nagraditi perspektivni mladi umjetnici, te u velikoj izložbi gostujućih autora, u Europskom centru za mir i razvoj.  

Zlatna Lubenica 7.0 ime je prve izložbe, kojoj će otvorenje biti u petak, u Gradskoj galeriji Pula. Također je to ime nagrade koju će jedan od sedam finalista natječaja za mlade umjetnike iste večeri zaslužiti. Za postavu i temu grupne izložbe, kao i dizajn vizualnih materijala je Oleg Šuran, a umjetnici koji će se ondje predstaviti su Tin Andonovski, Nikolina Krstičević, Mihaela Podboj, Josipa Stojanović i Mario Stojanović, Josipa Škrapić, Branimir Štivić i David Wihelm. Iako dolaze iz različitih medija i metoda, svi se nadovezuju na temu, pa će se radovi tako baviti sjećanjima, ritualnim praksama i onime čega nema, što nedostaje.  

Središnja će se izložba, pod krovnom temom i nazivom “Tomorrow’s parties” održati sutradan u ECPD-u, a dizajner je postava i koncepta Marko Vojnić. Ondje će se svoje radove izložiti gostujuća autorica, Puljanka Valentina Butumović, pobjednica jednog od izdanja Zlatne Lubenice, uz selektirane radove koprodukcije, većinom video i instalacije. Svi umjetnici i umjetnice su ove radove producirali u sklopu Summer Sessions rezidencije, projekta međunarodne mreže za umjetničke rezidencije, koje je Metamedij član, a uz taj dio izložbenog programa, održat će se artist talkovi s umjetnicom Vidom Guzmić i umjetnicima Mariom Mu i Tonijem Mijačem. Na koncu, u ECPD-u biti će izložena i arhiva svih promotivnih materijala dosadašnjih izdanja festivala, koji će služiti kao svojevrsni presjek djelovanja udruge.  

Metamedij je, kao udruga, u neraskidivoj vezi s glazbom, veli Vincek, pa onda ostatak programa ne čudi. Osim dvije spomenute izložbe, program sadrži i dva partija u galeriji Cvajner, oba naslovljena “Yesterdays parties”, na kojima će glazbu puštati sve redom dugogodišnji prijatelji ili bivši suradnici udruge ili festivala. U prvoj ćemo večeri, u petak, uživati u glazbi koju spremaju Miss Moon, Too Faar i Teddy-Lee, dok nas u subotu očekuju M. Funkovich, Tricky D i Cube. 

O dugogodišnjem radu ove udruge, rezultat kojeg je i sam festival, gosti naglašavaju da je on sačinjen od skromnih sredstava i velike količine entuzijazma, pa dodaju da je gotovo nemoguće da će se rad udruge ili festival ugasiti nakon četvrt stoljeća. Moguće je, ipak, kao što u ovakvim konstrukcijama obično i biva, da će doći do promijene oblika, u odnosu na ljudske resurse, prostor i financije. Valja naglasiti, također, da festival nije jedina aktivnost kojom se Metamedij bavi, te da on ne nastaje iz osobnih želja organizatora i članova udruge, već kao odgovor na potrebe trenutnog društva. One su, veli Vincek, popularizacija suvremene umjetnosti, poticanje interdisciplinarnih praksi, spajanje tehnologije i umjetnosti, propitkivanje tehnologije unutar društva i njegova trenutna razvoja i međunarodne suradnje umjetnika.

Bradić ovdje dodaje da se udruga primarno bavi mladim autorima, te naglašava da su sada afirmirani autori i autorice s naših prostora, najčešće početke svojih karijera proveli unutar festivala, kao pobjednici Zlatne Lubenice, ili unutar udruge Metamedij, na što su gosti veoma ponosni, pa im je uvijek cilj mlade promovirati ili im pomoći, kao što je slučaj rezidencije o kojoj je maločas bilo riječi. Neočekivano igranje medijima uz fokus na interdisciplinarnost, novo-medijske i eksperimentalne discipline, te iznenađenje i očekivanje tog iznenađenja Vincek i Bradić ističu kao najvažnije elemente festivala, kao i koncepti koji ga najočitije karakteriziraju.  

Na posljetku, valja naglasiti ono što je vjerna publika festivala već zasigurno zapazila. Obzirom na to da se ove godine s festivalom po prvi puta neće preklapati pridružena radionica spekulativne dizajnerske prakse, radova koji bi obično na radionici nastali pa na festivalu bili izloženi, neće biti, u ovoj novoj, travanjskoj inačici festivala. Unutar ljetne žege i prepunog ljetnog programa grada, festival se znao izgubiti, veli Vincek, pa je tako vrlo izgledno da će se Media Mediterranea od sad održavati u ovom, predsezonskom, ili rano jesenskom terminu, dok će ljeto biti ostavljeno za druge stvari.  

Izložbe će biti otvorene do 29. travnja, a moći će se pogledati od ponedjeljka do petka od 16 do 20 sati i subotom od 10 do 13 u Gradskoj galeriji Pula u Kandlerovoj i Europskom centru za mir i razvoj, u Flacijusovoj ulici. 

Više o festivalu pročitajte ovdje, a razgovor u cijelosti možete poslušati na linku:

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback