Hommage Franci Rame u INK

Radio Rojc

Objavljeno 17.02.2023. pod Kultura

Uoči premijere predstave Francamente u pulskom INK, porazgovarali smo s redateljicom i glumicom Petrom B. Blašković. Radi se o dokumentarno biografskoj predstavi, svojevrsnom hommageu Franci Rame, talijanskoj glumici, spisateljici, aktivistici. Blašković ističe kako su Rame i Dario Fo za nju uzori, kojima se divila zbog umjetničkog izričaja, vještine, bravure, i najviše, zbog besramnog i hrabrog progovaranja o stvarnim problemima društva.

Sloboda kazališnog izričaja omogućava tome mediju angažiranost, a Blašković projekt koristi i kao svojevrsni iskaz vlastite samovoljnosti i svjesnosti upravo te vrste angažiranosti. Franca je po osobnom i političkom opredjeljenju bila feministica, stoga je komentar o tom pitanju u predstavi i razgovoru neizbježan. Petra u tom tonu nastavlja. Situacija je tragična, ali na nju reagiramo na ovaj, humoristično satiričan način.

Važno je spomenuti i jezik predstave, koji je u ovom slučaju istroveneto, za kojeg Blašković kaže da je neizostavan dio našeg identiteta. Predstava će biti titlovana, tako da će i neizvorni govornici moći pratiti radnju. Uz autorske tekstove, predstava će sadržavati isječke iz radova Rame i Foa, Tutta casa letto e chiesa e altre storie i Una vita all’immprovvisa. Osim toga, biti će dan i uvid u pozadinu kazališnog i osobnog života glumice i aktivistice.

Petra zaključuje mišlju o važnosti imanja uzora, kao što je njoj bila upravo Franca. Za kraj, valja reći da je ova predstava nastala u suradnji pulskog kazališta i Zajednice Talijana. Predstava će svoju premijeru imati u petak, 17. veljače, a reprize 18. i 20. veljače.

Razgovor u cijelosti možete poslušati na linku:

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Fotografija: FB INK – Gradsko kazalište Pula

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback