I ove su godine mladi došli u Šikute

Radio Rojc

Objavljeno 11.09.2023. pod Kultura

Posljednjeg kolovoškog i prvog rujanskog vikenda održao se ciklus ‘Mladi dolaze II’. Riječ je o dvijema izložbama, u kojima je predstavljeno pet umjetnika; prve subote Ivana Bajec i Marko Človek, a iduće Josipa Škrapić, Gea Rajić i Jelena Lovrec. Program je bio obogaćen i filmovima u najavi Vodnjan Film Festivala u Fažani Film Festivala, dvama uradcima autora Frane Pekice i video radovima umjetnica druge večeri ciklusa.  

U dva ‘poglavlja’ dijelimo razgovore i atmosferu s obje izložbe. U prvom, sažetom u 166. emisiji ‘Prostor’ prenosimo uvodni govor autora koncepta programa, Mladena Lucića Luca, te razgovore Nevene Trgovčić s umjetnicima.

Marko Človek je kipar, a u Šikutima prikazuje dio postava, koji je ranije ove godine bio predstavljen u Gradskoj galeriji Pula. Riječ je o skulpturama od metala, koje oblači u tekstil, konfrontirajući tako materijale. Pritom evocira ambijent krojačke radionice, koju je vodio njegov djed, svojevremeno ugledni i afirmirani krojač pulskih dama. Izložba je prožeta humanizmom, te kao što su suprotstavljeni materijali, suprotstavljena su i vremena. Na sličan način, uz intervenciju prostora u kojeg su njeni radovi postavljeni, komunicira s publikom i izraz slikarice Ivane Bajec. Duhovitim intervencijama govori o današnjem otuđenom svijetu, internetu i virtualnim svjetovima u kojima se sve više postoji, veli u uvodu Lucić.  

Ivaninih je radova četiri, a na njima je radila u ateljeu Olega Morovića i Andija Pekice, po povratku iz Ljubljane, gdje živi i gdje je postavila svoju posljednju veću izložbu.  

O procesu veli da se opet morala ‘ugrijati’ u slikanje, obzirom da je uzela pauzu za potreban i nužan pomak od umjetnosti, nakon posljednje produkcije. Svaka je slika zapravo sloj ispod kojeg leži još nekoliko slikarskih pokušaja. U običnom se svijetu pokušaji ponekad nazivaju neuspjesima, no u onom Ivane Bajec, oni su samo slojevi i koraci koje se moraju dogoditi da bi se stiglo do prave slike, ona koja umjetnici ‘legne’, u koju intuitivno vjeruje.  

Slikanje je ovoj autorici kao ‘žur’ (tulum), pri čemu se svaki put otkriva, ponovno upoznaje. Možda zbog toga ne čudi da će po povratku u Ljubljanu, u pripremi za novi projekt, raditi po svom starom sistemu; organizirati zabave u svom ateljeu, te ih koristiti kao svojevrsni teatar, pri čemu kroz crtež dokumentira ljude, druženje, interne šale i slično, dok ih ne skupi dovoljno za daljnji rad i konačno predstavljanje.  

Marko Človek, kao i Bajec, nije imao problema pri postavljanju radova. Oni izgledaju kao da su u prostor sjeli, govori, te se čini da je njegov dio izložbe osmišljen upravo za prostor kuće u Šikutima.  

Život ovog ciklusa, kojim se bavi već dvije godine, ovdje neće stati, veli autor, obzirom da u djedovoj ostavštini čeka još alata i krojeva, koji čekaju da se on u njih upusti i time oplemeni ovu već bogatu i promišljenu seriju.  

Uvodni govor Mladena Lucića Luca i razgovore s umjetnicima Ivanom Bajec i Markom Človekom poslušajte na linku (od 47:13).

*** 

U drugom dijelu ciklusa ‘Mladi dolaze II’, izlagale su umjetnice Gea Rajić, Josipa Škrapić i Jelena Lovrec. Rajić se ovdje bavi zemljom, kao nečime što uzima i daje, pa tako iznosi instalaciju sa zemljom, od zemlje i o zemlji, dok Škrapić govori o elementu mora i devastaciji priobalja, koristeći kamp u Medulinu, mjestu u kojem je provela velik dio odrastanja. Izlaže tako sakupljene objekte iz prirode, pronađene u kampu, uz jedan video u kojem ulaženje u more simbolizira njeno osobno uzemljenje. Josipa Lovrec, gošća iz Zagreba, po drugoj strani, kupuje kvadratne metre zemljišta, u umjetničkoj akciji, čiji je onda rezultat projekt imena 1mkulture.  Cilj je akcije decentralizacija kulture, izazivanje definicije suvremene umjetnosti i približavanje iste publici. Svaka od umjetnica prikazala je i još jedan video uradak, a prikazan je bio i film ‘The Same’ autora Frane Pekice. Ukratko je publiku u izložbu tako uveo Mladen Lucić Luc, a naša novinarka Nevenea Trgovčić razgovarala je s umjetnicama.

Ukratko o svom radu, crtežu skrivenom ispod sloja zemlje koju posjetitelji moraju razgrtati da bi do njega došli, Gea Rajić govori kako je on povezan s ritualima, simbolizmima zemlje kroz mitove, te zemljom kao simbolom plodnosti i na koncu zemljom kao nečemu što stvara, da u idućem času uništi. Element zemlje prisutan je i u njenom video uratku, spotu za pjesmu ‘Ja sam sve’, grupe Elena, a koji je bio prikazan iste večeri, na zidu štale.   

Jelena na kraju govori o svojim kvadratima kulture, pa objašnjava kako je svaki njen rad povezan humorom, pa je tako i ovaj smiješan, koliko i ironičan i zapravo ozbiljan. U jednom je dijelu njenog postava bila izložena serija fotografija kvadrata kulture, koje je Jelena dosad kupila, a ispred same kuće, ograđen je bio i novi kvadrat, kojeg je kupila u protuvrijednosti jednog gemišta od Darka Pekice, voditelja galerije u Šikutima. Cjeloživotni, kako ga je autorica koncipirala, projekt, zasad za idući korak ima, osim kupnje novih kvadrata, a treba stići do 21, koliko je hrvatskih županija, za početak, prenošenje akcija i instalacija u tim prostorima online, kako bi publika mogla pratiti daljnji život kvadrata. Time se, veli Jelena, mijenjaju publika i njeno mišljenje o suvremenoj umjetnosti.   

Razgovore s umjetnicama i uvodni govor Mladena Lucića Luca u drugu večer ciklusa, poslušajte u 167. Prostoru, na linku (na minuti 21:13).

Fotografija: Šikuti Machine

Pripremila: Ana Predan

‘Prostor’ je u programu Radio Rojca svakog ponedjeljka od 17 do 19 sati. Uređuje ga i vodi Nevena Trgovčić, a glazbeni je urednik Igor Dražić.

Oznake: , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback