RADIO ROJC LIVE SESSIONS/ Sara Renar, Dimitrije Dimitrijević i Truth ≠ Tribe

Radio Rojc

Objavljeno 20.06.2022. pod Kultura

Nakon uspješno otvorene ljetne koncertne sezone u unutrašnjem dvorištu Rojca, novi Radio Rojc Live Sessions je iza ugla! U ponedjeljak 27. lipnja, s početkom u 20 sati, na pozornicu pristaju Sara Renar, Dimitrije Dimitrijević, i Truth ≠ Tribe. Ulaz na koncert je besplatan!

Sara Renar je nagrađivana kantautorica i multiinstrumentalna glazbenica kojoj je Rojc dobro znan i u kojem njene pjesme dobivaju drukčiji odjek te pripada skupini najpriznatijih glazbenih imena nove generacije u regiji. Iza sebe ima pet diskografskih izdanja. Album „Djeca“ je 2014. godine nominiran za nagradu Porin za najbolji debitantski album, dok je 2015. za EP „Jesen“ Renar nominirana u dvije kategorije (najbolja ženska vokalna izvedba, najbolji alternativni album), a Porin je osvojila u kategoriji najbolje vokalne izvedbe. „Tišina“ iz 2016. je za istu nagradu nominirana za album godine i najbolji alternativni album, a album je zaslužio nominaciju i IMPALA za europski album godine. Live album „Gdje povlačiš crtu“ odjeknuo je u svim medijima, a prema svim kritikama je revolucionarni i svjetski materijal koji zaslužuje posebnu pažnju.

Posljednji studijski album Sare Renar „Šuti i pjevaj“ objavljen je u izdanju Croatia Records 8.3.2021., a kritika ga je gotovo jednoglasno ocijenila kao njen najbolji i najzreliji album u karijeri koji je potvrđen i sjajnim koncertnim nastupima u HNK Šibeniku te u Aquarius klubu u Zagrebu. Njen nastup je moćan, a poruke jasno artikulirane. Kroz diskografiju je pokazala raznolikost, akcentirala različite aspekte života i stvaralaštva, dok najnovijim albumom „Šuti i pjevaj“ (2021.) na najsveobuhvatniji način bilježi svoja umjetnička razmišljanja. Kako nagovještava pjesma „Medeja“, Sara se usudila uzeti sudbinu u svoje ruke i riskirala da postane negativka, izložena osudi, no to joj ionako puno više pristaje od pasivnosti i prepuštanja da drugi kreiraju njen narativ.

Dimitrije Dimitrijević je kantautorski pothvat Dimitrija Simovića (basista i pjevača grupe Igralom). Započelo je 2017. u Zagrebu, gdje su uz pomoć Ivana Grobenskog snimljena dva EP-a – „Južno“ i „Ponestaće“. Dimitrijević je odsvirao preko 80 koncerata s namjerom da svoj zvuk pronađe u suradnji s uvijek drugačijim glazbenicima u pratnji. Tako se u sklopu ovog projekta na pozornicama diljem zemlje, ali i regije, izmijenilo preko 20 različitih glazbenika, što je dovelo do toga da stvoreni zvuk Dimitrijevića bude bogat i raznovrstan.

Dimitrijev umjetnički izričaj je britak i istančan. Zahtjeva slušanje onako kako i pjeva – zatvorenih očiju. Njegovo poznavanje i poigravanje tradicionalnom glazbom, u suvremenom ruhu, čini ovaj nastup rijetkim i pamtljivim iskustvom. Njegova parola je da najbolje stvari nastaju kad radiš s onima koje cijeniš, te njegov orkestar čine umjetnici individualci koji dijele Dimitrijevu viziju i vrijednosti. A jedan takav oslikao je i njegov debitantski album „Čar-pitanje“ koji je krajem 2020. godine objavio za Menart i na kojem možete čuti svojevrsnu liriku Dimitrija Dimitrijevića praćenu elementima trip hopa, bluesa, alternative, funka, synth popa, RnBja, elektronike i ambijentalne muzike.

Projekt Truth ≠ Tribe nastao je kao odgovor na pitanje što bi se dogodilo kad bi članovi omiljenih prijestolničkih bendova napravili novi bend. Sastav je nastao u proljeće 2018. te je već nastupao u regiji (poglavito u Zagrebu) i vrlo aktivno razvija snažan „following“. Nenad Sinkauz (el.gitara), Mak Murtić (saksofon, flauta, tradicijski puhači instrumenti), Jurica Rukljić (tuba koja je elektronički manipulirana) i Nenad Kovačić (perkusije) transformiraju instrumente do neprepoznatljivosti. Saksofon počne zvučati kao smijeh baritona između činova, perkusije kao skupa srebrnina na nedjeljnom ručku, a električni okršaj gitare i tube kao borba Kaina i Abela u kojoj se podjednako navija za obje strane.

Truth ≠ Tribe je fuzija zagrebačke rock scene, post jazza i tradicijskih plesnih ritmova. To je bend s porukom i bend koji zajedno s nekim drugim projektima jaše na novom valu zagrebačke i internacionalne scene. U stilskom smislu, najbliži sastavi su mu Sons of Kemet i Melt Yourself Down, ali Truth ≠ Tribe više teži prema zmazanijoj punk i rock energiji te balkanskim etno prizvuku.

Program je sufinanciran putem Natječaja “Jer svirati se mora 2” provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback