R.O.J.C.: Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo #1

Radio Rojc

Objavljeno 10.02.2021. pod Društvo, iz Rojca, R.O.J.C.

Iako je dio svojih aktivnosti pauzirala a dio prebacila online, Unity TWG vrlo aktivno djeluje i uslijed aktualnih epidemioloških mjera. Njeni članovi organizirali su nekoliko akcija čišćenja, a planiraju ih još u budućnosti, kaže u ime Udruge Lea Komel.

“U jedanaestom mjesecu smo bili u Barbarigi i čistili jednu jamu, a tijekom posljednje akcije čistili smo Cavae Romane pošto smo tamo jako često. Imat ćemo uskoro još jednu akciju oko Vinkurana, jer tamo ima mnogo smeća. Tko god je zaljubljenik u aktivnosti i sportove kojima se bavimo, može nam se javiti”, navodi Lea.

Udruga Unity TWG očekuje popuštanje mjera zaštite od pandemije koronavirusa kako bi mogli nastaviti sa sportskim aktivnostima. Planiraju nastavak održavanja radionica

U nastavku emisije R.O.J.C.: Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo, Jan Franjul razgovarao je s Irenom Burba, predsjednicom udruge Zelena Istra.

Sa početkom 2021. godine, udruga Zelena Istra krenula je sa realizacijom velikog dvogodišnjeg projekta “Sačuvajmo ekosustave Jadranskog mora aktivnim sudjelovanjem”. Nositelj projekta je udruga SUNCE iz Splita, a cilj je očuvanje bioraznolikosti ekosustava Jadranskog mora.

“Ovim projektom pružiti ćemo podršku građanskim inicijativama na čijem lokalnom području se implementira potencijalno štetan zahvat i plan. Uključit ćemo se u postupke kao što su Procjena utjecaja zahvata na okoliš te ćemo pratiti legalnost svih postupaka. Iz naše prakse, postupci uključivanja javnosti u donošenje odluka su često samo formalnosti i stvarno mišljenje građana se ne uzima u obzir. No često se, prilikom provedbe postupaka, krši zakon te ćemo ovim projektom nadzirati takve postupke, pružati podršku, jačati svoje znanje i kapacitete te, uz podršku projektnih partnera, po potrebi pokretati sudske postupke”, objašnjava predsednica Udruge Irena Burba.

Prema njenim riječima, jedan takav primjer iz lokalne zajednice je slučaj planiranja luke Karigador gdje se cijela lokalna zajednica protivi planiranom projektu.

“Mještanima se pokušava podmetnuti izgradnja marine pod krinkom luke otvorene za javni promet, jer su od 197 vezova čak 142 veza predviđena za nautički turizam. No, oni žele maksimalno 40 komunalnih i ribarskih vezova, kako im je i bilo prezentirano prilikom izrade općinske prostorno-planske dokumentacije. Građani su izrazili svoju ogorčenost time što se u uvali Dajla-Karigador, koja je bogato stanište brojnih strogo zaštićenih i zdravih plemenitih periski i morske cvjetnice čvoraste morske rese, planiraju ova i još dvije luke s ukupno 315 vezova”, navodi Irena.

U Studiji utjecaja na okoliš navodi se da će izgradnjom dviju od tri planirane luke biti uništeno više od 58% morskog staništa periske i čvoraste morske rese, kao i da će projekt imati negativan utjecaj na brojne vrste riba. I dok mještani Karigadora tvrde da u uvali ima više tisuća periski, u Studiji se spominje tek 200 odraslih jedinki.

I prema podacima Centra za istraživanje mora pri Institutu Ruđer Bošković, sve su veće štetne posljedice na morska staništa diljem Zapadne obale Istre zbog antropogenih utjecaja (nasipavanje pomorskog dobra, betonizacija, izgradnja..) i nevjerojatno je da se pri planiranju ne sagledava kumulativni utjecaj svih zahvata na staništa i okoliš, pogotovo kada zahvat ide i na štetu lokalne zajednice.

Pripremio i uredio: Jan Franjul

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback