R.O.J.C.: Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo #2

Radio Rojc

Objavljeno 12.02.2021. pod Kultura, R.O.J.C.

Za potrebe dokumentarca Berge Istra, pulski bend Chweger napravio je soundtrack, koji je potom objavljen i kao njihov treći album. Kako navode članovi benda, Alen Rosanda, Dejan Pavlinović i Zoran Angeleski, najzaslužniji za angažman na filmu bio je redatelj Dražen Majić.

“To je nastalo iz njegovog doživljaja naše glazbe. Otkad je odlučio snimati film, osim racionalnog građenja priče, nadahnjivao se preko pjesama. One su mu pomagale u razradi ritma filma i zbog toga je želio da uključi neke od njih, a onda je pitao da li bismo napravili još nešto specijalno za taj film”, kažu članovi benda i dodaju da je redatelj insistirao da muzika ima dominantniju ulogu nego što je to uobičajeno za dokumentarce.

Basista benda Zoran Angeleski radio je na filmu zajedno sa Draženom Majićem, te kaže da mu je drago što su uspjeli ispričati legendarnu priču sa svim preokretima.

“Ta priča je veća od nas. Mi smo svi djeca Pule i djeca Uljanika, a Berge Istra je bio simbol. Drago mi je da film ima takav odjek, pogotovo u Puli, gdje je najveći emotivni rezervoar. Ta tema je velika i humana, s obzirom na veliki broj žrtava, i čak je jedan pulski par nastradao”, kaže Angeleski i dodaje da je najzahtjevnije bilo novinarsko istraživanje uzroka potonuća.

Članovi benda naglašavaju da, iako se album može promatrati kao audio verzija filma, njihova želja bila je da slušateljima ponude bogatije izdanje.

“Nismo htjeli da to bude samo skup pjesama koje su iskorištene u filmu, pa smo uvrstili i inserte iz filma i zadnja stvar je recitacija na norveškom, nepoznatog autora koji govori o brodovima Berge Istra i Berge Vanga”, kaže Alen.

Dejan navodi da sva tri albuma Chwegera imaju zajedničku mantričnost i psihodeličnost.

“Kako dolazimo iz zajedničkog glazbenog odgoja i naslušanosti, to se sve stopi u jedno. Odrastali smo na jakoj pulskoj sceni, non-stop smo bili oko glazbe i uvijek smo bili u strahu da to nije za nas, da je to nešto mitski, preveliko, što i je”, kaže Dejan i dodaje da je, u kontekstu današnjeg Uljanika, film dobio i suvremenu dimenziju.

Pripremio i uredio: Boris Bjelica

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 11.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.


RSS 2.0 | trackback