R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo #24

Radio Rojc

Objavljeno 11.09.2021. pod R.O.J.C.

Emisija „R.O.J.C. – Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo“ donosi pregled aktualnosti i raznih tema vezanih uz rad Društvenog centra Rojc te ljudi i udruga koje djeluju u njemu.

U 24. epizodi emisije, predstavljena je nova inicijativa pod nazivom Aerial silk Retreat koja je prošle godine nastala na inicijativu Manuele Rossi i Ariadiny el Hage, a u priču se vrlo brzo uključila i Ana Bako pa je tako kroz određeno vrijeme započela provedba njihovih prvih aktivnosti i radionica. 

Posebnost Aerial silk Retreata je u tome što na zanimljiv način spaja ples na svili, sport, umjetnost, jogu, gastronomiju, a o svemu tome ispričale su nam njegove osnivačice.

Gošća emisije bila je i Debora Trusgnach koja je predstavila „Otisak mudrosti“, novi mural Gradske radionice kreiran u sklopu 27. Pulskog uličnog festivala čija se koncepcija temelji na mudrostima i porukama iz bogatog nasljeđa ljudskog čovječanstva.

Uz umjetnost i kulturu, govorilo se i o održivom razvoju te ekološkim temama. Prema Rezoluciji koju je Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila 19. prosinca 2019. godine, 29. rujna obilježava se Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane.

Temelji za odluku proizlaze iz hitne potrebe da se do 2030. godine smanje velike količine otpada od hrane na globalnom nivou. Gubitak hrane nastaje u proizvodnji, skladištenju, preradi i transportu i karakterističan za zemlje u razvoju, a bacanje hrane je rezultat odluka i radnji trgovaca, uslužnog sektora i potrošača i fenomen je razvijenog dijela svijeta. Otpad od hrane stvara snažan pritisak na okoliš, s obzirom da većina bačene hrane završi na odlagalištima i time onečišćuje tlo, vodu i zrak. O ovome važnom datumu razgovaralo se s Irenom Burba, predsjednicom udruge Zelena Istra te s Ninom Brnić, zaposlenicom udruge. Kroz razgovor su ukazale na različite probleme koji nastaju prilikom proizvodnje, skladištenja ili pak transporta hrane.

Pripremila i uredila: Gabrijela Galant Jelenić

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

RSS 2.0 | trackback