R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo #25

Radio Rojc

Objavljeno 18.09.2021. pod R.O.J.C.

Emisija R.O.J.C „Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo“ donosi pregled aktualnih zbivanja i tema vezanih uz rad ljudi i udruga u Društvenom centru Rojc.

U 25. epizodi emisije R.O.J.C predstavljen je JazzIstra Orchestra, sastav koji je nastao prije desetak godina na inicijativu mladih i školovanih istarskih glazbenika s ciljem razvoja profesionalnog jazz orkestra u istarskoj regiji. 

U svom repertoaru Jazzistra obrađuje široki spektar glazbe koja seže od istarskih tradicionalnih pjesama pa sve do modernije povijesti glazbe, a jedan od posljednjih nastupa održali su u suradnji sa rovinjskim klavijaturistom Kristijanom Terzićem. Povodom toga u studiju Radio Rojca gostovali su jedan od idejnih osnivača Jazzistre Branko Sterpin te član orkestra Bruno Bišćan

Osim jazza i ostalih šarenih glazbenih stilova koji se prožimaju u zgradi Društvenog centra Rojc, u posljednjih nekoliko godina sve je veći interes prema soundsystem kulturi te glazbenim pravcima kao što su reggae, dub, dancehall i sl.

Pozitivni trend koji je nastao posredstvom soundsystem kulture u Puli utjecao je i na pojavu raznih glazbenih selektora, a među njima izniknuo je i jedan novi duo pod imenom Heavy duty soundsystem. Heavy duty soundsystem u posljednje je vrijeme tražen na raznim eventima veznim uz dub glazbu i kulturu pa je tako u emisiji R.O.J.C gostovao Filip Macuka, jedan od pripadnika ovog glazbenog dvojca. 

Osim o glazbi, u 35. epizodi emisije R.O.J.C. govorilo se i o neverbalnom teatru gdje svakako važnu ulogu zauzima Kazalište „Dr. Inat“ koje već skoro četiri desetljeća obogaćuje kulturnu scenu svojim nekonvencionalnim kazališnim izričajem. 

Unatoč poznatoj pandemijskoj situaciji koja je uvelike ugrozila mogućnost održavanja kulturnih događaja, kazalište „Dr. Inat“ i dalje neumorno radi na novim programima, a tome u prilog idu i nedavno održane predstave u njihovoj produkciji kao što su „I bi jabuka…“, „Funreal for my 20’s“ ili pak nezaobilazni Pulski ulični festival koji je ove godine doživio svoje 27. izdanje. 

O svemu tome, u emisiji R.O.J.C. govorila je Sabina Aličić, dugogodišnja glumica te zadnjih godinu dana i voditeljica škole kazališta „Dr. Inat“, koja je između ostalog pozvala sve zainteresirane da se priključi redovima Kazališta „Dr. Inat“.

Pripremila i uredila: Gabrijela Galant Jelenić

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

RSS 2.0 | trackback