R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo #29

Radio Rojc

Objavljeno 16.10.2021. pod R.O.J.C.

Emisija R.O.J.C „Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo“ donosi vam pregled aktualnosti i zbivanja vezanih uz Društveni centar Rojc te ljude koji djeluju u njemu te razne teme vezane uz rad i razvoj civilnog društva i zajednice.

29. epizoda emisije R.O.J.C. donosi priču o Planinarskom društvu/Club Alpino Elektroistra koje je ove godine obilježilo 15. godišnjicu svojega djelovanja. 

Priča oko ovog planinarskog društva započela je 2006. godine kada su radnici HEP – ovog istarskog distribucijskog područja „Elektroistra“ krenuli s organizacijom izleta, pješačenja i planinarenja. Povodom te obljetnice u studiju Radio Rojca gostovao je predsjednik i jedan od osnivača društva Dragan Drobnjak osvrnuvši se na razne avanture i dogodovštine koje su ih pratile kroz svoje petnaestogodišnje djelovanje. Godišnje organiziraju dvadesetak planinarskih izleta ponajviše u Hrvatskoj. Osim na Dinaride ide se na izlete u ostala balkanska gorja – Karpate i Rodope, kao i na Alpe, Dolomite i Tatre. Markacionisti u društvu održavaju planinarske putove na južnom grebenu Učke od sela Mala Učka do Provrtenice, sa zapadnim prilazima iz Šušnjevice, Zagrada i Kožljaka; ukupno 24 kilometara trase.

Uz već iskusne korisnike Rojca koji konstantno rade na njegovom rastu i razvoju, sve je više pripadnika mlađih generacija koji su u njemu pronašli svoje kreativno utočište. 

Jedna od takvih priča vezana je uz novi mladi glazbeni sastav Rubrik kojeg čine pulski gimnazijalci Zvonimir Višić i Luka Jukopila. Oni su nedavno su objavili i svoj album prvijenac naziva „Habits“ koji su predstavili u programu Radio Rojca. 

Uz mlade Rojčane i one nešto starije, posebnost čine svakako i njegovi gosti koji su na različite načine ostavili trag te ga oplemenili svježim i novim idejama. 

Tako je nedavno Društveni centar Rojc posjetio i Miloš Janjić, svestrani umjetnik i jedan od članova kolektiva beogradskog Kulturnog centra Magacin osvrnuvši se na razne zanimljivosti, prepreke i izazove koje se vežu uz taj kulturni centar te neizvjesnoj poziciji i statusu s kojima je gotovo svakodnevno suočen. 

Pripremila i uredila: Gabrijela Galant Jelenić

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

RSS 2.0 | trackback