R.O.J.C.: Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo #3

Radio Rojc

Objavljeno 16.02.2021. pod iz Rojca, Kultura, R.O.J.C.

Iako su u 2020. godini mogućnosti za nastupe uživo bile minimalne, a trenutačno su i probe bendova obustavljene, pulski glazbenici uspjeli su zabilježiti svoje stvaralaštvo i pronaći put do slušatelja. Mnogi od njih surađuju s udrugom Distorzija koja djeluje u Rojcu, a predstavnica te Udruge Tea Tidić navodi neke od važnih imena i izdanja:

“Udruga okuplja puno kreativaca, puno bendova, likovnih i drugih umjetnika, jer su glazbene i vizualne umjetnosti uvijek bile važni segmenti Udruge. Imamo podmladak u vidu bendova Freaktion i Stožer, koji je nedavno nastao i još niko od njih nije punoljetan, ali vjerujem da će do tada ostaviti značajan trag na glazbenoj sceni”, kaže Tea i dodaje da, zahvaljujući njima, nema straha za glazbenu budućnost u Puli.

Protekla godina iznjedrila je i nova glazbena izdanja, među kojima se izdvajaju album “40 plus” grupe Urar, kao i “VD-I 1” i “VD-I 2” Saše21, koji je proglašen za album godine u kategoriji Ex-Yu Rock po mišljenju novosadskog lista Dnevnik.

“U sklopu udruge Distorzija većinom vježbaju i stvaraju bendovi, no ima i drugih aktivnosti, poput plesa na svili, žongliranja ili likovnih aktivnosti nekadašnjih učenica Škole za primijenjenu umjetnost”, objašnjava Tea i naglašava da kreativnost mora biti zabilježena, inače će proći neprimijećena.

“Podržite bendove, jer glazba postoji da bismo se izrazili, a mi se možemo izraziti jedino ako nas neko sluša i podržava”, poručuje naša sugovornica.

Podršku moramo dakako pružiti i onima koji glazbu koriste kao dio svojeg umjetničkog stvaralaštva.

“U sklopu udruge Tango Argentino u Rojcu, pokrenula sam s Larom Bubić Workshop Series, potaknuta manjkom mogućnosti za profesionalne plesače na hrvatskoj sceni. Program je cjelogodišnji, razdijeljen je na nekoliko programskih aktivnosti, osim redovnih sati, gostujućih profesora, baleta, yoge, suvremenog plesa, plan je uvesti i kreativne rezidencije. Workshop Series su se održale do danas, ali nismo prelazili online jer se već dovoljno stvari tamo odvija. To nije baš moj medij, ja radim s tijelom i mislim da, uz sve što se djeci nudi online, od škole do edukacije, prebacivati tijelo u takav medij je nepotrebno”, kazala nam je  Ivona Medić Nikolić, plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja, koja je odlučila da svoje slobodno vrijeme uloži u nove projekte.

Osim spomenutih aktivnosti, udružila je snage i s redateljem i producentom Matejom Đuzelom, te su se upustili u višemjesečni projekt – plesni film Jugo.

“Šest mjeseci rada je brzo prošlo. Krenulo je spontano, ali je u startu bilo zabavno i to nas je motiviralo da nastavimo dalje. Sad smo u problemu jer imamo 500GB materijala i treba naći neku ludu glavu da to montira. Sviđa mi se pristup, priključili smo Emu Badurinu koja radi originalnu glazbu, Renata Šimić nam pomaže snimateljskim radom, Lara Bolković fotografira… Svako od nas je ubacio kreativnu crtu u to i osjeća se timski duh, guramo jedni druge dalje”, objašnjava Matej.

On dodaje da, iako nisu ograničeni rokovima, cilj im je organizirati izložbu na kojoj bi bili prikazani film i fotografije, a žele se prijaviti i na festivale specijalizirane za plesni film, nakon čega bi njihov rad bio dostupan široj publici i online.

“To je ujedno i promocija Pule i Južne Istre, jer prikazujemo prirodu i snagu mora, što je vizualno jako impresivno, pogotovo na fotografijama i videu”, kaže Matej, a Ivona dodaje da je svatko od njih mlad i nedovoljno eksponiran na lokalnoj umjetničkoj sceni, te je ovo prilika da se predstave domaćoj publici i pokrenu nešto novo i drugačije.

Pripremio i uredio: Dino Popović

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback