R.O.J.C.: Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo #4

Radio Rojc

Objavljeno 19.02.2021. pod Društvo, iz Rojca, R.O.J.C.

Udruga cerebralne paralize Istarske županije predstavila je u emisiji R.O.J.C.: Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo kalendar, nastao na radionicama korisnika Udruge koje su se održale u ljeto 2020. godine, i najavila nove aktivnosti planirane za prvu polovicu 2021. godine.

“Svake godine radimo na drugom projektu, ove godine je to zidni kalendar koji smo složili kolažiranjem. Po završetku mjeseca, te ilustracije mogu se otkinuti i uokviriti”, kaže voditeljica likovne radionice Martina Vojnić Ivančević.

Ljetne radionice obuhvaćale su i muzičke aktivnosti, a kao produkt toga nastalo je šest pjesama, također uvrštenih u kalendar.

“Pjesme su napisali korisnici, uz pomoć mene i volontera. Najčešće su to motivi našeg zavičaja, a zadnja pjesma O jednoj maloj črnoj posvećena je našem novom terapijskom psu. Te radionice su bile nešto što nam je nedostajalo u ovom periodu, jako veselo razdoblje”, objašnjava voditeljica muzičke radionice Roberta Stevanović. Ona dodaje da Udruga planira normalno funkcioniranje u svibnju, te da im se nedavno priključio još jedan član – terapijski pas Mala.

“Mala je crna labradorica koja je došla zahvaljujući suradnji s udrugom iz Zagreba za školovanje pasa vodiča. Ukoliko postoje roditelji ili novi članovi koji bi nam se voljeli pridružiti, mogu nam se javiti, a postoji i mogućnost individualnog rada”, poručuje Roberta.

U nastavku emisije Dino Popović razgovarao je s Draganom Drobnjakom koji je predstavio planinarsko društvo „Elektroistra“ te aktivnosti koje provode.

Planinarsko društvo “Elektroistra”, čije ime sugerira da su ga osnovali zaposlenici ove tvrtke, obilježava 15 godina postojanja. Drobnjak objašnjava da planinarska društva rade mnogo više od organiziranja izleta.

“Bavimo se edukacijom vodiča i markacista, zaštitom prirode, označavanjem i postavljanjem prometnih oznaka i upisnih kutija, imamo planinarsku školu za nove članove… Ona planinare uči svemu što su mislili da znaju, a ne znaju – kako se obući adekvatno za taj dan, kako gledati prognozu, koje su opasnosti u planinama”, objašnjava Drobnjak i dodaje da su upisi u tijeku.

Uslijed korona krize, povećao se interes prije svega mladih ljudi za planinarenje i boravak u prirodi, a Drobnjak kaže da moraju imati osnovno znanje prije nego se upute u planinu.

“Planinarenje se sada tretira kao sport, a mi to gledamo kao zdrav život i očuvanje prirode. Svako Društvo koje drži do sebe posjeduje Kodeks planinarske etike, koji je vrlo jednostavan – vodič ide prvi i jedini odlučuje što se radi tog dana. Iza njega je najslabiji planinar, svi ostali se ravnaju po njemu. Zadnji je pomoćnik kog zovemo metla, on pazi da se kolona ne razdvaja. I svatko mora znati svoje snage, da se ne precijeni”, navodi naš sugovornik.

Tijekom proteklih 15 godina, Planinarsko društvo “Elektroistra” posjetilo je Italiju, Austriju, Rumunjsku, Srbiju, Bosnu, a od budućih aktivnosti najavljuju akciju mijenjanja putokaza od Male Učke do Prodola.

Pripremio i uredio: Jan Franjul

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

RSS 2.0 | trackback