R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo #40

Radio Rojc

Objavljeno 15.01.2022. pod R.O.J.C.

Emisija R.O.J.C „Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo“ donosi pregled aktualnosti i zbivanja u  Društvenom centru Rojc te razgovore s ljudima i udrugama koje djeluju u njemu, a o temama važnim za rad i razvoj civilnog društva. U 40. epizodi emisije govorilo se o novom mađarsko-makedonskom zboru, radionicama udruge Zelena Istra i inicijative “Neka otpad otpadne”, a pokrenuta je i tema socijalnog stanovanja.

Novosnovani rojčanski zbor čine članovi Makedonskog kulturnog društva „Sv. Kiril i Metodij“ te Mađarskog društva „Moricz Zsigmond“. Iako su i prije radili na nekim zajedničkim aktivnostima, ideja o osnivanju zbora predstavlja potpuni novitet u njihovoj suradnji te obogaćuje zajednicu na jedan interkulturalni i nadasve kreativni način. Povodom toga gošća emisije bila je Milena Zlateska, predstavnica Makedonskog kulturnog društva „Sv. Kiril i Metodij“, koja se osvrnula i na još neke recentne aktivnosti u njihovoj udruzi.

Čitavu suradnju potaknuo je „Tandem program“, suradnički program dviju organizacija civilnog društva iz Rojca koje zajednički osmišljavaju i kreiraju aktivnosti u obliku radionica, a na taj način želi se zajednici ponuditi novi, inovativniji i širi spektar aktivnosti. Ovaj program dio je projekta „R.O.J.C. – Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo“ kojeg Savez udruga Rojca provodi u partnerstvu s Gradom Pula i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov Šešir i Merlin.

U eteru Radio Rojca također se pričalo o predavanju i radionici „Zero waste način života i zeleni blagdani“ koja je nedavno održana u Srpskom kulturnom centru u Puli. Na tom predavanju građani su mogli saznati kako stvarati manje otpada u blagdansko vrijeme, ali i u svakodnevnom životu. Predavanje su vodile Irena Burba i Nina Brnić iz udruge Zelena Istra, a nakon predavanja uslijedila je i praktična radionica izrade kutija i vrećica za poklone od otpadnog materijala, koju su vodile Andrea Ivančić i Lana Jurišić iz inicijative “Neka otpad otpadne”.Osim kulture i ekologije, obrađena je i tema socijalnog stanovanja, a kakve su prilike u Republici Hrvatskoj po tom pitanju, kako Hrvatska stoji usporedno sa ostalim Europskim zemljama te kakva je situacija na lokalnoj i županijskoj razini ispričala je Zuzana Hoti-Radolović, tajnica Društva osoba sa tjelesnim invaliditetom Južne Istre.

Pripremila i uredila: Gabrijela Galant Jelenić

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

Podjeli ovo:

RSS 2.0 | trackback