R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo #41

Radio Rojc

Objavljeno 22.01.2022. pod R.O.J.C.

Emisija R.O.J.C „Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo“ donosi vam pregled aktualnosti i zbivanja u  Društvenom centru Rojc te razgovore s ljudima i udrugama koje djeluju u njemu, a o temama važnim za rad i razvoj civilnog društva. U 41. epizodi emisije gostovali su predstavnici platformi Edusplash i Seasplash, kolektiva AB Original i kluba Tai Chi Pula, kao i članovi Nacionalne zajednice bošnjaka Istre. 

Predstavljena je radionica scenske rasvjete, organizirana u sklopu Edusplasha, na kojoj su se polaznici mogli upoznati s osnovama dizajna scenske rasvjete, programiranju i upravljanju scenskom rasvjetom uz primjenu potrebne tehničke opreme. O tome koliko je važna scenska rasvjeta te na koji način pridonosi atmosferskom ugođaju raznih evenata, objasnio je voditelj radionice Igor Svećarovski Čvigi, kojeg pulska publika zasigurno poznaje i kao pripadnika tzv. soundsystem kulture te kao člana Arboretum kolektiva, Munchies Sound Systema, a od nedavno i Heavy Duty Soundsystema.

Platforma Edusplash oduvijek je bila usko vezana uz Seasplash platformu, u sklopu koje je održano i osmo izdanje međunarodnog breakdance i hip hop natjecanja C.U.B.E. (Colloseum Urban Battles Event). U Sportskom centru Mirna – Patinaggio, okupilo se mnoštvo plesača iz Hrvatske i inozemstva, a događaj je posvećen prerano preminulom talijanskom brejkeru Bboy Scattu.

Organizaciju ovog eventa realizirao je rojčanski breakdance kolektiva AB Original, čiji su se interesi i apetiti u posljednje vrijeme proširili, pa se tako, osim plesnog izričaja, klub okrenuo i u smjeru DJ-inga, repanja i srodnih elemenata hip hop kulture. O svemu tome govorio je Milisav Katrašnik, predstavnik AB Originala.

Bitne novosti dolaze i iz redova Nacionalne zajednice bošnjaka Istre, koja već 26 godina radi na promicanju i promidžbi bošnjačke kulture kroz razne folklorne svečanosti, kulturne manifestacije, tribine itd, a glavni ciljevi udruge temelje se na razumijevanju, suradnji i povezivanju manjinske zajednice.

Unatoč nepovoljnoj i neizvjesnoj pandemijskoj situaciji, udruga je u 2021. godini uspjela realizirati brojne programe u samostalnoj organizaciji. Jedan od njih je i Festival bošnjačke kulture u Istri, koji je ove godine doživio svoje 16. izdanje. Na rezime 2021. godine osvrnula se Mirela Čaušević, predstavnica Nacionalne zajednice bošnjaka u Istri.

U bogatoj riznici aktivnosti koje nudi zgrada Rojca, izdvojio se i Tai Chi Quan  drevna kineska borilačka vještina poznatija kao Tai Chi, čije znanje uspješno prenosi David Petrović, osnivač, predsjednik i glavni instruktor Centra Yuan Tong. Svoje bogato iskustvo Petrović je kalio u brojnim školama, a 2011. godine majstorirao je u mjestu Chen Jiagou u Kini, inače rodnom mjestu Tai Chi Quana. U svom gostovanju na Radio Rojcu, pričao je o svom razvojnom putu, kao i novostima kluba Tai Chi Pula.

Pripremila i uredila: Gabrijela Galant Jelenić

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

RSS 2.0 | trackback