R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo #44

Radio Rojc

Objavljeno 07.05.2022. pod R.O.J.C.

UDRUGA CEREBRALNE PARALIZE ISTARSKE ŽUPANIJE

U Hrvatskoj se 5. svibnja obilježava nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom s kojom u našoj zemlji živi više od 5 tisuća osoba, a među njima je 1778 djece. Cerebralna paraliza je grupa poremećaja pokreta i položaja uzrokovana defektom ili oštećenjem ranog stadija razvoja mozga.

Ova udruga ali i sve srodne udruge i organizacije civilnog društva kao svoj osnovni cilj postojanja i rada navode poboljšanje kvalitete svakodnevnog života osoba s cerebralnom paralizom. Od 2005. godine kad je udruga osnovana pa do danas situacija se za osobe s invaliditetom općenito poboljšala, no i dalje postoje ozbiljne prepreke i poteškoće koje trebamo kao društvo riješiti. Prema riječima Gordane Hosni Hrvatin predsjednice Udruge cerebralne paralize IŽ,  rana dijagnostika koja uključuje vrhunske liječnike specijaliste presudna je za daljnji život svake oboljele osobe. U tom smislu na području naše županije situacija je relativno zadovoljavajuća, no svaki sljedeći korak u rastu i razvoju djeteta s cerebralnom paralizom, traži dodatni angažman kako institucija tako i cijelog društva u cjelini. Od osiguravanja jednakih mogućnosti obrazovanja, do zapošljavanja a posebno u pogledu kvalitetnog i dostojanstvenog zbrinjavanja odraslih osoba s cerebralnom paralizom. 

Naše društvo postaje sve inkluzivnije, no osobe s cerebralnom paralizom i dalje gotovo svakodnevno nailaze na diskriminatorne situacije od arhitektonskih barijera do nemogućnosti zapošljavanja i neovisnog stambenog zbrinjavanja.

Udruga je pak mjesto, kako je naglasila Hosni Hrvatin,ne za one osobe koje su funkcionalne i manjeg oštećenja već  za one osobe s cerebralnom paralizom koje u potpunosti ovise o tuđoj pomoći. Njima su posvećeni svojim cjelogodišnjim programima i projektima. Njima i njihovim obiteljima koje uz pomoć ovakvih organizacija gotovo u potpunosti sav teret zbrinjavanja svojih članova, nose sami.

ROBERTA WEISSMAN NAGY

Akademska kiparica i likovna pedagodinja Roberta Weissman Nagy predstavila se pulskoj publici svojom novom izložbom naziva Imovina, postavljenoj u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, točnije u posjetiteljskom centru Herman Potočnik. Izložba koja je svjetlo dana trebala ugledati prije dvije godine, bila je na čekanju zbog virusa koji je poharao i zaustavio svijet. Spriječio putovanja, poslove, nastupe, izlaganja…

U pozadini ove instalacije koju je autorica nazvala Imovina svira valcer, optimistična glazbena kulisa koja priča o savršenosti svijeta i o zvuku koji predstavlja ono najbolje u čovjeku. Tu su zatim pšenica i brašno posuto po crnom baletnom podu, koje predstavlja tako jednostavni vizualni kontrast  i ono nešto što je ugrađeno u naš život i naše odrastanje. Kruh naš svagdašnji, podsjeća nas autorica, nekome je krofna a nekome stari kruh od jučer. 

Ipak, u samom korijenu potrebe da izrazi svoje stavove i htijenja ovom izložbom, Roberta poručuje da svakom posjetitelju želi dati nadu, probuditi onu iskru u nama  koja se s godinama i životnim teretima pomalo gasi. A onda kad malo odrastemo i sazrijemo i kad osjetimo potrebu pogledati u svoj život unatrag poručiti nam da sad opet probudimo tu nadu i osvrnemo se na ono što smo činili ili nismo, a htjeli smo. Koji smo trag ostavili? Koja nam je imovina? I što je to imovina uopće? 

DOGMA

Pulska grupa Dogma pojavila se na sceni prije dvadeset i šest godina. Respektabilni broj godina u tek neznatno izmijenjenom sastavu benda, daje nam naslutiti da su bez obzira na sve trendove i mijene koje su se u više od dva desetljeća događali u glazbi kako u svijetu tako i kod nas, ostali dosljedni svom zvuku, svom izričaju i prije svega i dalje željni stvaranja. Nedavno su objavili svoj novi singl Dovoljno da imam te, koji bend najavljuje svoj novi 6. studijski album. Frontmen Sandro Petener koji je autor i stihova i muzike za ovaj singl, ni sam nije ostao imun na turbulentno vrijeme u kojem živimo. O potrebi pojedinca da u ludom vremenu pronađe svoj mir,  utjehu pali i svoju unutarnju snagu za život i za ljubav, koja se prima i daje.

Pripremila i uredila: Gabrijela Galant Jelenić

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

RSS 2.0 | trackback