R.O.J.C.: Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo #5

Radio Rojc

Objavljeno 22.02.2021. pod iz Rojca, Kultura, R.O.J.C.

Vijest da će breakdance biti uvršten na Olimpijske igre 2024. godine podijelila je hip hop kulturu na one za i protiv. Voditelj breakdance studija AB Original Milisav Katrašnik smatra da je to dobra vijest koja može pomoći u promociji breakdancea.

“U break svijetu se o tome priča skoro dvije godine. Sad kad su službeno izašli s tom viješću, velike su polemike na svjetskoj razini, ako ne i svađe. Neki govore da je break suburban kultura i da bi tako trebalo i ostati, dok drugi navijaju za Olimpijadu. Ja sam za, jer smatram da će dobro doći kao promocija priči koju radimo, a na nama voditeljima je koliko ćemo zadržati taj prizvuk suburban kulture”, kaže Katrašnik i dodaje da će AB Original također imati svog predstavnika.

Od plesanja na ulici ispred robne kuće do registriranja udruge i konačnog dobivanja vlastitog prostora u Rojcu, AB Original može se pohvaliti i brojnim uspjesima.

“Bili smo na brojnim nastupima i dobili mnogo nagrada, koju su okačene na zid u našem prostoru, jer je lijepo da se svako dijete ponosi svojim uspjehom u onome što voli. Trenutni članovi imaju od pet do devetnaest godina, mada ima i starijih u naprednim grupama. Djeca koja su počela trenirati kad smo se službeno organizirali 2008. više nisu djeca. Na našem području se hip hopom više bave djevojke, a dečke više privlači break, dok je vani to miješano”, objašnjava Katrašnik.

Dugom tradicijom može se pohvaliti i Aerobik studio Hip Hop. Više od dvadeset godina aktivno djeluje na području fizičke aktivnosti i promocije ženskog vježbanja koje se, kako kažu naše sugovornice Snježana Lorković i Orhideja Petković, nije smatralo normalnim na početku.

“Kad smo krenuli prije 23 godine, rijetki su bili klubovi i rijetko su se žene uopće i odlučivale za vježbanje, neki su nas čak i čudno gledali. Sada je to normalno, promocija je drugačija nego što je bila ranije i drago nam je da smo predvodnice u tom smislu”, navode Snježana i Orhideja.

Prema njihovim riječima, s vremenom su prerasle standardnu definiciju grupe te se smatraju skupinom koherentnih ljudi koja dijeli zajedničke interese.

“Nikad nije dosadno, nijedan dan nije isti i zato smo uspjele zadržati sve oni koji su tu više od dvadeset godina. Prihvaćajući nove trendove, privukli smo i mlade, tako da nerijetko imamo i više generacija, majke i njihovu djecu koja vježbaju zajedno. Imamo samo članice, primamo i muškarce, ali oni pobjegnu, ne znam iz kog razloga. Ali, svake godine povodom Valentinova u dvorani napravimo vježbe u paru”, objašnjavaju naše sugovornice i dodaju da je u ovim okolnostima vježbanje jako bitno i za fizičko i za psihičko zdravlje.

Pripremio i uredio: Dino Popović

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback