Ahmići: 48 sati pepela i krvi

Radio Rojc

Objavljeno 28.04.2019. pod Društvo

Kao i svi dosadašnji interaktivni narativi u produkciji SENSE centra (Slučaj Kosovo, Uništavanje spomenika, Srebrenica i Oluja) i ovaj najnoviji – AHMIĆI: 48 SATI PEPELA I KRVI – rezultat je nastojanja da se dokumentiraju i učine trajno i široko dostupnima činjenice utvrđene izvan razumne sumnje u postupcima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju. U ovom slučaju radi se o činjenicama utvrđenim u sedam postupaka protiv ukupno 11 optuženih za zločine počinjene u travnju 1993. godine u Ahmićima i drugim selima i zaseocima Lašvanske doline.

Narativ AHMIĆI: 48 SATI PEPELA I KRVI sastoji se od šest video priloga koji, uz iskaze svjedoka i očevidaca zločina, sadrže dokumentarne snimke i fotografije nastale u vrijeme nakon zločina.

  • PROLOG: Put koji je, od početka raspada Jugoslavije, vodio do masakra u Ahmićima;
  • OTKRIĆE ZLOČINA: Što su britanski pripadnici UNPROFOR-a i drugi međunarodni promatrači zatekli u Ahmićima nekoliko dana nakon masakra;
  • ZLOČIN U TIJEKU: Preživjeli mještani Ahmića opisuju kroz kakav su pakao oni i njihovi najbliži prolazili 16. travnja 1993.
  • PRIZNANJE KRIVNJE: Što su pred Tribunalom u Hagu i Sudom BiH u Sarajevu priznala dvojica sudionika napada na Ahmiće;
  • PORICANJE I PRIKRIVANJE ZLOČINA: Napori političkog i vojnog vodstva HVO-a i tadašnjih hrvatskih vlasti da se prikriju dokazi o počinjenim zločinima i onima koji su za njih odgovorni;
  • SUDSKI EPILOG: Činjenični i pravni nalazi iz presuda osuđenima za zločine u Ahmićima i Lašvanskoj dolini.

Svak i vide prilog praćenn je izborom vojnih, političkih i drugih dokumenata koji su uvedeni u dokaze tijekom suđenja za zločine u Lašvanskoj dolini. Među njima je i „videovinjeta“ IN VINO VERITAS u kojoj bivši britanski političar Paddy Ashdown opisuje kako je nastala čuvena mapa podjele Bosne i Hercegovine koju je bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nacrtao na jelovniku banketa održanog u Londonu 6. svibnja 1995., u čast 50. godišnjice savezničke pobjede u Europi.

Svi narativ dostupni su na novom portalu SENSE Centra.

Oznake: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback