Bojkotiranjem HRT-a do prosvjeda za slobodno novinarstvo

Radio Rojc

Objavljeno 21.02.2019. pod Društvo

Povodom novinarskog prosvjeda ‘Oteli ste medije, novinarstvo ne damo’, koje će se održati 2. ožujka zbog sve učestalijeg pritiska na novinare, oglasili su se i mnogi novinari te neki političari. U znak solidarnosti mnoge su se udruge, sindikati, institucije i druge pravne osobe pridružile inicijativi HND-a i GONG-a. Bojkot je sastoji u tome da nitko neće sudjelovati u programu HRT-a; ni pojavljivanjem u HRT-ovom studiju, ni davanjem izjava pred HRT-ovim kamerama.

‘Jako je važno sačuvati i obraniti nezavisno, pošteno i kritičko novinarstvo, zato što bez takvog novinarstva građani na izborima ne mogu donijeti kompetentnu odluku o tome tko treba upravljati njihovim životima’ – rekao je novinar Ivica Đikić, dodajući kako kritičko i pošteno novinarstvo treba davati signale i činjenice o tome za koga ne treba glasati, tko je korumpiran, tko poziva na mržnju, na podjele u društvu.

Pridružili su se za sada još i Možemo – politička platforma, političar i saborski zastupnik Ranko Ostojić te Nenad Marjanović – Fric, novinarke i novinari Maja Sever, Elizabeta Gojan, Sanja Modrić, Jasmin Klarić, Hrvoje Zovko.
Klub nezavisnih zastupnika u kojem su Bojan Glavašević Marko Vučetić i Tomislav Žagar podržavaju prosvjed protiv nasilničkog ponašanja HRT-a prema novinarima, pridružuju se bojkotu HRT-a i pozivaju građane da učine isto.

Prekidu odnosa i suradnje s HRT-om pridružilo se i DHFR (Društvo hrvatskih filmskih redatelja). DHFR zastupa mišljenje kako treba prekinuti odnose i suradnju s HRT-om kako bi se potaklo spašavanje javnoga servisa.

Podršku bojkotu iskazala je Radnička Fronta. – Kvaliteta informativnog programa opada, pristranost prema vladajućima u izvještavanju je na rekordnim razinama, a relativizacija i normalizacija ekstremno nacionalističkih tokova iz 90-ih, pa čak i ustaštva iz 40-ih, postala je svakodnevna pojava – stoji u RF-ovoj podršci prosvjedu.

Zelena Istra također se pridružila bojkotu HRT-a i neće sudjelovati u programu HRT-a sve do prosvjeda 2. ožujka. – Apsurdno je da javna TV kuća našim novcem tuži novinare, čak i vlastite zaposlenike. Sloboda informiranja i izražavanja temeljno je ljudsko pravo prema Općoj deklaraciji o ljudskim pravima’ – poručuju iz Zelene Istre.

Kvalitetan javni medijski servis jedan je od stupova demokratskog društva. Nažalost, Hrvatska nema javni medijski servis, već javnu televiziju koja medije koji izvještavaju o zbivanjima na Prisavlju pokušava ušutkati sudskim tužbama, isto kao i vlastite novinare i novinarke koji bi svoj posao željeli obavljati pošteno i profesionalno. Umjesto tužbama i pritiscima, ugled i neovisnost javnog servisa trebali bi se štititi podržavanjem novinara/ki, poboljšanjem kvalitete programa i upravljanja te ostalim aktivnostima usmjerenima na zaštitu, a ne zatiranje slobode medija.
Vrijeme je da se takvom ponašanju kaže ‘DOSTA!’

Službeni je stav Europske federacije novinara da je HRT po razini neovisnosti najgori javni servis u Europi. Iako su problemi na javnoj televiziji brojni, smatramo da je podizanje tužbi posebno problematičan način trošenja novca poreznih obveznika i pretplatnika. Ovo je dosad nezabilježena praksa u djelovanju javnih servisa po kojoj smo nažalost već postali prepoznati u Europi.

Pozivaju se sve druge zainteresirane udruge, sindikati, institucije i druge pravne osobe u Republici Hrvatskoj da se pridruže inicijativi u znak solidarnosti, te da se uključe u bojkot HRT-a do novinarskog prosvjeda. Pozivamo sve koji se žele pridružiti bojkotu da to objave putem Facebook eventa ili Twittera (#novinarstvonedamo, #povucitetuzbe), na svojim društvenim mrežama i/ili službenim web stranicama.

Autonomna ženska kuća Zagreb; CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje; Centar za mirovne studije; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za žene žrtve rata – ROSA; Centar za ženske studije; Domine; Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću; fAKTIV; Faktograf; Forum.tm – Dom kulture Zagreb; Gong; Udruga za nezavisnu medijsku kulturu; Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda „Homo“; Hrvatsko novinarsko društvo; Inicijativa mladih za ljudska prava; IPE – Institut za političku ekologiju; Koordinacija ženskih grupa SEKA; Kuća ljudskih prava Zagreb; Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva; Lupiga – Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije; Mreža mladih Hrvatske ; Nezavisni cestarski sindikat; PaRiter; Protagora – udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta ; Skribonauti; Tris – Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija; Udruga IKS; Prostor rodne i medijske kulture K-zona; Zagreb Pride; Ženska mreža Hrvatske…

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback