Bruxelles u tišini preuzima ovlasti lokalne uprave

Radio Rojc

Objavljeno 20.02.2019. pod Društvo

Naime, Europska komisija će dobiti pravo veta na odluke jedinica lokalnih samouprava u vezi upravljanja energetikom, vodoopskrbom, zdravstvom, javnim dobrima i svim drugim uslugama. U praksi to znači da gradska ili županijska vijeća, na primjer u Hrvatskoj, mogu odlučiti da odbiju ponudu strane privatne kompanije i da ne privatiziraju vodovod, a Europska komisije će moći poništiti tu odluku, piše Logicno.com

‘O Direktivi o uslugama odlučivalo se prošli tjedan u Vijeću Europe i cijela je Europa govorila o tome, dok je u Hrvatskoj vladala totalna medijska blokada i dogovorena šutnja vlasti, oporbe i nevladinih udruga’, na svom Facebooku piše aktivist Branko Obradović.

Institucije EU su u studenom pregovarale o novim pravilima jedinstvenog tržišta koja bi mogla imati ozbiljan i izrazito negativan utjecaj na donošenje odluka u parlamentima, regionalnim skupštinama i gradskim vijećima diljem Europe. Komisija je predložila provedbu Direktive o uslugama, takozvanu Direktivu Bolkestein, na nov i iznimno nametljiv način. Ukratko, Europska komisija želi pravo da odobri ili poništi nove zakone, kao i druge mjere obuhvaćene direktivom. Direktiva pokriva dosta širok raspon pitanja, od zakona o prostornom uređenju i urbanističko planiranje, mjere opskrbe stambenim objektima, opskrbu energijom i vodom, upravljanje otpadom i još mnogo toga.

Prijedlog je podnesen 2016. i već je došao vrlo daleko. Predsjednik pregovora, austrijska vlada, namjeravala je okončati pregovore prije nego preda predsjedništvo Europskog vijeća rumunjskoj vladi. Nakon toga, jedina dva mala koraka koja će ostati su glasovanje u Europskom parlamentu i Vijeću EU.

Postoji vrlo malo vremena za djelovanje, a pitanje je izuzetno zabrinjavajuće, jer prijedlog može fundamentalno potkopati i promijeniti lokalnu demokraciju i sudjelovanje građana u odlukama na razini EU, kao i sposobnost lokalnih vlasti da donose odluke interesu javnosti i zajednica koje predstavljaju.

U posljednjem pokušaju da se zaustavi ovaj prijenos ovlasti tijela lokalne uprave na Europsku komisiju, i to o najvažnijim pitanjima, 14. veljače je rumunjskom predsjedništvu EU poslano otvoreno pismo s popisom od 160 potpisnika. To je više nego dvostruko više od broja u odnosu na 14. studenoga 2018. godine, kada je apel prvi put prvi put poslana odlazećem austrijskom predsjedništvu EU.

Na listi potpisnika nema nijednog čelnika općina ili županija iz Hrvatske, nijedne političke organizacije, nevladine udruge ili bilo kakve udruge civilnog društva. Jedini potpis na apelu je onaj hrvatskog Instituta za političku ekologiju (Institute for Political Ecology).

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback