Pritisak primitivizma i bahatosti je ovdje teško podnošljiv

Radio Rojc

Objavljeno 24.04.2023. pod Društvo

Odbor za dodjelu nagrade Grada Pule prošlog je tjedna predložio Gradskom vijeću da povelju Grada Pule za 2022. godinu dobije Inicijativa za Lungomare. Izgleda da se nekome iz Grada to nije svidjelo, pa je zatražen ponovni sastanak odbora kako bi ponovno odlučivali o odluci Odbora, smatrajući da Inicijativa nema pravnu osobnost kako je propisano u kriterijima oko dodjele nagrade. Na ponovnom sastanku Odbora zaključeno je da Inicijativa ipak ima pravnu osobnost, te ih se predlaže za dodjelu povelje Grada Pule. Uoči ovotjednog glasanja o tom prijedlogu u Gradskom vijeću, cijelu situaciju prokomentirao je Franko “Franci” Blašković, koji je jedan od onih koji su Inicijativu i predložili.

Uvijek osebujan Franci prvo se osvrnuo na pjesmu koju je napisao i snimio povodom nominacije. Kako objašnjava, namjera pjesme bila je da se “upozori građane ovog jadnog, sirotog, tužnog, umrlog grada da je to što je Inicijativa napravila herojsko djelo, koje bi ipak trebalo biti zamijećeno od gradskih vlasti.” Govori kako je očito da nekome ta nominacija nije bila prihvatljiva, do te mjere da su tražili pravnu osnovu po kojoj Inicijativa ne bi bila u mogućnosti biti dobitnikom povelje. Prema njemu, to ukazuje na selektivnost vladajućih u Puli i neprihvaćanje kritika na njihove odluke.

Osobno se Franci protivi samom konceptu nagrada Grada, smatra da se “nagrađuje one koje ne treba nagraditi, koji su već nagrađeni svojim uspjehom.” Nominaciju Inicijative smatra iznimkom u ovom slučaju, zbog njihovog “herojskog čina i realizacije referenduma za Lungomare”, te smatra da ih treba nagraditi bez obzira htjeli oni to, ili ne. Svoj stav opravdava činjenicom da je Inicijativa prva u povijesti Pule građanima dala priliku da se “izjasne o nekim stvarima, koje normalno ne pašu ovoj perverziji, ovom fašizmu kapitala.” Zaključuje da Inicijativa zaslužuje priznanje za “onu mrvu emocije za koju su se itekako založili, a imali su sve protiv sebe.”

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Pripremio: Saša Stepanović

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback