Ako Plenković ne reagira na naš pritisak, onda će na onaj iz EU

Radio Rojc

Objavljeno 26.02.2019. pod Društvo

Ostalo je još svega nekoliko dana do prosvjeda koji za cilj ima upozoriti na loš položaj novinara, ali prije svega zaustaviti pritiske na njih. Tijekom dvotjedne akcije, na meti se najviše našao HRT, kojeg struka predvođena Hrvatskim novinarskim društvom (HND) ignorira i bojkotira ne samo zato što je utječe na slobodu novinarstva, već naročito stoga jer vodstvo sa Prisavlja nemilosrdno pritišće sve koji loše pričaju i govore o njima. Točnije, HRT je podigao 36 tužbi ukupne vrijednosti preko 2 milijuna kuna. A što je najbizarnije, ili najtužnije jest činjenica da su podizali tužbe i protiv vlastitih novinara.

Slogan pod kojim HND organizira prosvjed

Tim je povodom u eteru Radio Rojca s izvršnom direktoricom GONG-a Jelenom Berković razgovarao urednik Branimir Slijepčević.

HRT ovdje služi kao svojevrsni simbol, jer je on javan servis kojeg kontroliraju institucije. U drugim je medijima situacija još gora. Poseban je pritisak na lokalne medije od strane lokalnih političara i oglašivača – rekla je Berković, dodajući kako su novinari kao fizičke osobe izložene raznim vrstama pritisaka, navodeći primjere iz Virovitice i Šibenika, gdje velike probleme sa lokalnom vlasti imaju na portalima Virovitica.net i Tris.com.hr.

U GONG-u se tako nadaju da će na zahtjeve HND-a uslijediti primjerena reakcija i odgovor. – Očekujemo konkretne posljedice, a ako se ne dogode biti ćemo prisiljeni nastaviti sa akcijama podrške – navodi izvršna direktorica te nastavlja kako je točno da bi bojkot trebalo držati kao ‘trajni glagol’ i ne odazivati se uopće na pozive za gostovanja i izjave sa HRT-a.

Rečeno je također, kako je činjenica da bi bez ‘pomoći’ opozicije ovaj događaj puno manje ‘odzvonio’, iako je Berković potez SDP-ovca Gordana Marasa kada je potjerao HTV-ovog novinara sa press konferencije nazvala neprimjerenim.

Prosvjed će se održati na platou ispred Novinarskog doma na križanju Savske i Perkovčeve

Prosvjed je najavljen za subotu 2. ožujka u 12.05 sati ispred Novinarskog doma na križanju Savske i Perkovčeve. – Ne znam što će se dogoditi nakon tog datuma, ali s obzirom da se približava predizborna kampanja, Plenković je itekako svjestan da RH nije daleko od ‘crne liste’ Europske unije, na kojoj se nalaze Poljska i Mađarska. I to zato jer dovode u pitanje ‘europske vrednote’ – kaže Berković.

Ako Plenković ne reagira na pritiske i upozorenja koja dolaze iznutra, nadamo se da će onda reagirati na upozorenja iz Europske unije – zaključuje izvršna direktorica GONG-a.

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback