IGOR LASIĆ: Referendum je pokazna vježba demokracije

Radio Rojc

Objavljeno 01.04.2022. pod Društvo

Gost ovotjednog izdanja emisije “Obavijesni razgovor” bio je novinar portala “Novosti” Igor Lasić, koji komentira i piše o događanjima vezanima uz pulski Lungomare.

“Dobro je da se ova vrsta građanskog i strukovnog otpora događa prije velikih infrastrukturnih zahvata. Nakon toga bude kasno, sve se podvrgne turizmu”, smatra Lasić.

On se u jednom od svojih tekstova osvrnuo i na prilog N1 televizije, u kojem se kaže da Pula stagnira te da nikad neće uhvatiti korak s Rovinjom i Porečom.

“Ja se nadam da se neće pretvoriti u butik-grad. Taj prilog je emitiran bez pominjanja činjenice da je vlasnik zemljišta na Valkanama i vlasnik N1 televizije jedna te ista osoba, Dragan Šolak. N1 relativno korektno prenosi druge teme i obrađuje, ali ovdje se razotkrio puni interes tog medijskog gazde”, rekao je Lasić za Radio Rojc.

Između dva teksta Igora Lasića o temi Lungomare raspala se pulska koalicija. Dojam je da je “puklo” oko teme referenduma.

“Ja se nadam da će pulski Možemo!, na čelu sa Dušicom Radojčić, biti podržan do kraja i to bezrezervno od svoje vlastite centrale u Zagrebu. Meni se inače ne sviđa ta vrsta pokroviteljskog odnosa, gdje uvijek metropolske centrale trebaju svojim lokalnim i regionalnim ispostavama objašnjavati što da se radi i tako dalje, a nažalost dolazi do izražaja da je Dušica Radojčić u ovom predmetu dosljednija čak i od vrha svoje stranke.”

Prema njegovim riječima, referendum se može smatrati jednom vrstom pokazne vježbe demokracije u Hrvatskoj.

“Previše dolazi do izražaja činjenica da je većina političkih aktera u ovoj priči zaokupljena drugim interesima mimo onoga što zovemo javni interes. Sav posao je obavljen prije referenduma i naravno da on nije poželjan, jer može pomrsiti račune tom biznisu”, kaže sugovornik i dodaje da će se zagovornici referenduma najvjerojatnije suočiti s propagandnom, političkom i medijskom mašinerijom, zbog koje će možda poželjeti odustati.

“Taj intenzitet angažmana na strani jednog tajkunskog projekta, koji nastoji oduzeti građanima dio njihovog prostora – nemojmo nazivati stvari drugim imenom – taj angažman SDP-a govori sve o toj stranci otkako je ona reformirana iz republičkog ogranka Saveza komunista. Sve što se od tada događalo je puki klijentelizam”, uvjeren je novinar.

On je ukazao i na stav zagrebačkog Možemo!, opisavši ga kao “jednu vrstu podignute ručne kočnice”.

“Taj pokroviteljski, patronizirajući odnos ogleda se na više aspekata. Oni će žrtvovati neke druge lokalne organizacije i razvojne procese zbog višeg stranačkog interesa, metropolskog. Možemo! zagrebačko vodstvo nije da ne pruža podršku Dušici Radojčić, ali, kad gostuju na N1, onda će benevolentno zaobići spomen činjenice da je to biznis Dragana Šolaka. Oni će reći da stoje iza referenduma, ali će paziti da previše ne prozovu SDP, koje bi ovdje trebalo doslovno razapnuti zbog ponašanja u ovom predmetu, ali Možemo! će više paziti na to nego što će gromko stati iza svojih ljudi u ovoj priči u Puli”, smatra Lasić.

On je prokomentirao i gradonačelnika Grada Pule Filipa Zoričića:

“To je jedna od onih pojava koje već imamo u bezbroj primjera u Hrvatskoj, a i šire, dakle te neke nezavisne trećeputaške opcije koja je kao samonikla pojava na političkoj sceni, neopterećena hipotekama koje vuku stranke i koja se deklarativno zalaže za najširi interes, što se, opet, svede na niz pojedinačnih biznisa koje treba pogurati.”

Cijeli razgovor s Igorom Lasićem poslušajte na linku ispod.

Foto: Chris Slupski / Unsplash

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback