80% žrtava šute o preživljenom iskustvu

Radio Rojc

Objavljeno 06.04.2022. pod Društvo

Centar za žrtve seksualnog nasilja “Ženska soba” je organizacija koja se više od 20 godina bori za ženska prava, pruža podršku preživjelima, ali i mijenja percepciju društva, pa čak i zakone o seksualnom nasilju. Osnivačica i voditeljica “Ženske sobe”, Maja Mamula, naglašava da je seksualno nasilje jedno od najtežih kaznenih djela koje se, ipak, najmanje prijavljuje.

“Oko 95% žena koje su doživjele pokušaj silovanja ili silovanje, nije prijavilo to kazneno djelo policiji. Ne samo to, preko 80% žena i djece neće se nikome ni povjeriti. Šute o preživljenom iskustvu”, kaže sugovornica.

Ona naglašava da postoji mit o ‘pravom’ silovanju, koji ima malo toga zajedničkog s činjenicama.

“Mit o ‘pravom’ silovanju kaže da se ono događa u mraku, od strane nepoznatog počinitelja kog, čim vidimo, znamo da nešto s njim nije u redu, koji ima oružje i žrtva se toliko branila, da se posljedice silovanja vidljive i po fizičkim ozljedama. Činjenice su potpuno suprotne. Ono se događa podjednako i po danu i po noći, najčešće u domu ili počinitelja ili žrtve, ili u zajedničkom domu”, objašnjava Maja Mamula i ponavlja da je počinitelj najčešće poznata osoba.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback