Prosvjed u Poreču – Tu sam, postojim!

Goran Matić

Objavljeno 15.02.2017. pod Društvo

Nakon što je proteklog vikenda u zagrebački klub u kojem se održavao party LGBTQ* zajednice kukavički bačen suzavac od strane još uvijek nepoznatih počinitelja/ica, na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma održan je mirni prosvjed protiv nasilja nad manjinama. Svoj obol su organizacijom istovremenog prosvjednog okupljanja u Poreču, na Trgu Joakima Rakovca, dale i aktivistice Centra za građanske inicijative (CGI) uz podršku Civilne platforme Istre.

Na trgu koji nosi ime heroja antifašističke i narodno-oslobodilačke borbe okupilo se tridesetak ljudi svih uzrasta, koji su pod šarenom zastavom ljubavi i mira transparentima poručivali: “Ne bojim se!”, “Različitost veseli!”, “Dosta je nasilja!”, “Ovo su i moje ulice!”, “Tu sam, postojim”, “Suzavac na LGBT partyu rezultat je državne politike i propagande!”, “Država je odgovorna za nasilje” …

O razlozima okupljanja, razini podrške političkih stranaka u ovakvim trenucima LGBTQ populaciji u Istri i ulozi huškača/ica poput saborskog zastupnika Glasnovića i Željke Markić, popričali smo s Natašom Vajagić koja se prisutnima obratila ispred organizatora.

Nakon Nataše, okupljenima se obratila i Biserka Momčinović u ime Radničke fronte, jedine političke stranke koja se odazvala pozivu organizatora. Momčinović je istaknula da se radi o fizičkoj eskalaciji prvotno verbalnog nasilja, a da su mu izložene i druge manjine – poput Srba i Srpkinja te emigranata i emigrantica. Istakla je i kako je napad na svaku manjinu napad na svakoga od nas te kako je ova eskalacija izravan rezultat nacionalističke “državne politike prema svima nama.” Zatim je mikrofon proslijedila okupljenim građankama i građanima kako bi svatko imao priliku izreći svoj dojam i poruku za ovaj delikatan trenutak. Što su građanke i građani Istre poručili, pogledajte u videu niže.

 

 

* Lesbian – Gay – Bisexual – Transgender – Queer or Questioning

Oznake: , , , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback