Pula u ruševinama, zapuštena, puna korova …

Radio Rojc

Objavljeno 02.07.2017. pod Društvo

Profesor Raul Marsetič* u razgovoru s Vedranom Stanićem opisuje Pulu. Kako je izgledala početkom 19. stoljeća do izgradnje Arsenala i najvažnijih objekata iz austrijskih vremena. Početkom 19. stoljeća izgledala je prilično depresivno sa svega devetsto stanovnika i 214 kuća koje su većinom zapuštene:

“Dekatentan grad obrastao zelenilom, neperspektivan s lošim zdravstvenim uvjetima; s praznom lukom, nenaseljenim kućama u derutnom stanju. Antikne građevine i velebne prazne kuće plemićkih obitelji pretvorene su u torove i magazine.”

Kampoformijski mir potpisali su 17. listopada 1797. Napoleon, kao predstavnik Francuske, i grof Ludwig von Cobenzl, kao predstavnik Austrije. Mir je označio kraj Prve koalicije, pobjedonosni završetak Napoleonovog pohoda u Italiju te završetak prve faze Napoleonskih ratova. Mirovni sporazum je odredio raspodjelu teritorija. Teritorij Mletačke Republike je podijeljen, a Belgija je pripala Francuskoj.
Pula tada službeno prelazi pod prvu Austrijsku upravu koja će trajati do 1805 nakon gotovo šest stoljeća venecijanske dominacije; od 1331. godine. Nakon austrijske slijedi francuska uprava koja će trajati do 1813. godine.
11. rujna 1813. započinje za Pulu drugo austrijsko razdoblje.

Zgrada današnjeg Rojca podignuta je 1899. godine

  • Profesor Raul Marsetič rođen je u Puli 1976. godine.
    Nakon talijanske opće gimnazije u Puli na Fakultetu povijesti pri Sveučilištu u Trstu završava studije specijalizirajući suvremenu povijest i stječe zvanje Dottore in storia contemporanea. Na Zagrebačkom sveučilištu stječe zvanje doktora znanosti (dr.sc.) 2013. godine.
    Od 2002. godine radi kao istraživač za suvremenu povijest pri rovinjskom Centru za povijesna istraživanja (Centro di Ricerche Soriche), gdje se posebno bavi poviješću Pule. Urednik je biblioteke Etnia koju izdaje rovinjski Centar. Objavio je više znanstvenih radova i knjiga:
    I bombardamenti alleati su Pola 1944-1945.;
    Il cimitero civico di Monte Ghiro a Pola (1846-1947) (Pulsko gradsko groblje Monte Ghiro (1846. – 1947.))

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback