Purger i anđeli? Etnografija zagrebačke navijačke scene

Radio Rojc

Objavljeno 24.04.2019. pod Društvo

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) vas poziva na predavanje Andrewa Hodgesa: Purger i anđeli? Etnografija zagrebačke navijačke scene. Predavanje će se održati u srijedu, 24. travnja 2019., u 18.00 sati na Filozofskom fakultetu, u Dvorani Slavka Zlatića (Ronjgova 1, prizemlje, čitaonica).

U predavanju će biti riječi o spoznajama stečenim u etnografskom istraživanju antifašističke navijačke udruge Bijeli anđeli te o njihovoj usporedbi s Bad Blue Boysima, o čemu je Hodges nedavno objavio knjigu. Fokus je na Birmingham School of Cultural Studies (CCCS) i mogućoj primjeni njihove teorije na post-jugoslavenski i hrvatski kontekst. Bit će riječi o temama poput navijačke autentičnosti, rodnih uloga, hegemonije i političke ideologije u navijačkoj supkulturi.

Dr. sc. Andrew Hodges je socijalni antropolog zaposlen na Leibniz institutu za studije istočne i jugoistočne Europe u Regensburgu. Njegovo područje istraživanja uključuje antropologiju rada postoscijalističke Europe i politiku aktivizma među nogometnim navijačima u Hrvatskoj. Objavio je brojne radove na te teme, uključujući i knjigu “Fan Activism, Protest and Politics: Ultras in Post-socialist Croatia” (Routledge).

Uoči predavanja Andrew je gostovao u programu Radio Rojca.

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback