Vijeće časti HND-a: Robert Frank grubo prekršio novinarska načela

Radio Rojc

Objavljeno 01.01.2019. pod Društvo

Zbog teksta AFERA NA PULSKOJ POLITEHNICI: DEKAN DAVOR MIŠKOVIĆ i predsjednik Upravnog vijeća Branimir Ružojčić SUTRA ĆE BITI SMIJENJENI? objavljenog u Glasu Istre 18. listopada prošle godine, bivši dekan pulske Politehnike Davor Mišković prijavio je Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva autora teksta Roberta Franka ujedno i glavnog urednika pulskog dnevnika.

Na sjednici održanoj 8, studenog 2018. godine Novinarsko vijeće časti u sastavu Aleksej Gotthardi-Pavlovsky, Tom Držić, Davor Hrvoj, Marinko Jurasić, Verica Mađer, Gordan Panić, Paulina Peko Šalja, Damir Pijaca, Vlado Podrug, Ivana Radaljac Krušlin razmatralo je i jednoglasno zaključilo da je “novinar Robert Frank grubo prekršio novinarska načela, sadržana i u 6. članku Kodeksa časti hrvatskih novinara, time što je kao urednik tiražnoga lista tiskao tekst pisan na temelju nalaza revizije ali intoniran negativno, a da pritom nije kontaktirana druga strana, odnosno čovjek o kojemu se radi.

Novinarsko vijeće časti u obrazloženju ističe da je “Davor Mišković prijavio je novinara, ujedno i glavnog urednika Glasa Istre, Roberta Franka jer je u ovom dnevnom listu 18. listopada 2018. godine objavio tekst „Katastrofalan nalaz revizije – u petak hitna smjena dekana Politehnike Pula“ , a da nije dao i priliku navedenoj instituciji tj. čelnom čovjeku za komentar tj. izjavu. Načinom na koji je tekst objavljen apsolutno je prekršen Kodeks časti i Novinarsko vijeće časti ovakvo neobjektivno novinarstvo oštro osuđuje, to više jer je novinar ujedno i glavni urednik novina i itekako bi trebao voditi računa o objektivnom informiranju javnosti.

Odluku možete pronaći na stranicama HND-a.

O krizi na pulskoj Politehnici govorilo se u programu Radio Rojca.

Oznake: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback