Aktivno sudjelovanje građana u odlučivanju o proračunu

Mario Benčić

Objavljeno 05.10.2016. pod Društvo, iz Rojca

Kako građani mogu sudjelovati u kreiranju i nadziranju trošenja proračunskog novca ? Postoji projekt kroz koji se mogu uključiti u predlaganje akcija i projekata kako bi sudjelovali u kreiranju lokalnih proračuna. U to su uključeni Karlovac, Mali Lošinj i Pula. Goran Matić iz Zelene Istre vodi pulski projekt – pulaodlucuje.org i govori nam o prošlogodišnjim iskustvima kada je projekt počeo.

Kakva je suradnja ovog projekta s lokalnom zajednicom, postoji li kakav ugovor s Gradom Pulom, na primjer ? Kakav je angažman gradske uprave u komunikaciji s građanima ?

Što se uspjelo učiniti prošle godine. Jesu li svojom akcijom potakli gradsku upravu u pokretanju vlastitog projekta u komunikaciji s gradjanima ?

Učestaliji je govor javne uprave kako imaju pravo odlučivati jer su na izborima dobili povjerenje građama, a udruge civilnog društva nemaju takav legitimitet, pa zašto bi onda uprava slušala civilno društvo ! Kakav je onda kredibilitet i legtimitet udruga civilnog društva ?

Kako ćemo razumijeti proračun ? Nekoliko je razina tih podataka koje su većini najčešće nerazumljivi. U kojoj je razini javna uprava spremna te podatke javno objaviti ? Kakva je situacija u Puli ?

Politiziranje s namjerom

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback