Permesso di soggiorno: Lazar Džamić

Radio Rojc

Objavljeno 05.10.2016. pod Društvo, iz Rojca, Kultura

Nastavljena su druženja s piscima u Dnevnom boravku Rojca.  S prvim gostom Lazarom Džamićem razgovarao je Bojan Žižović koji će voditi ciklus Permesso di soggiorno.

Lazar Džamić živi i radi u London, bavi se strateškim planiranjem u oglašavanju, stručnjak je za digitalni marketing, radio je kao novinar, a piše i beletristiku. Bojan je kao moderator razgovor počeo o životu u Londonu, o Englezima i razlikama kako ih je Lazar opisao u zbirci priča Čaj od šljiva, nastavljeno je o svojevrsnoj studiji posvećenoj stripu Alan Ford – Cvjećarnica u kući cvijeća, a završava o novinarstvu.

Razgovor počinje pitanjem o tome kako se ljudi u Engleskoj druže, da li se nalaze na kavi i pitaju li susjeda za malo šećera 🙂

((Biografija Lazara Džamića kako je sam opisao u razgovoru objavljenom na portalu designed.rs – 01. siječnja 2011.))
Telegrafski: radio kao novinar u radio Smederevu 8 godina, onda godinu dana bio direktor. Prešao u Beograd 1992 i počeo marketing i PR konsultantsku praksu. Radio za mnoge firme, nista značajno u smislu marketing inovacija, ali značajno za njih jer im je biznis porastao. U isto vreme pisao knjige, od kojih su “Marketing – fore & fazoni” i “PR – fore & fazoni” malo poznatije. Takođe, pisao kolumnu o marketing fenomenologiji – kako sam ja to nazvao – “Advertising (p)Age” za nedeljnu Našu Borbu, dok je vlasti nisu zatvorili. Sve te kolumne, plus mnogi drugi tekstovi, su kasnije skupljene u knjigu eseja pod istim nazivom. Uradio stotine marketing predavanja, konferencija i seminara širom Srbije, što mi je omogućilo da vidim i najbolje i najgore od srpskog biznisa.
Shvatio da je srpska definicija Kotlerovih 4P u to vreme bila: Pejdžer, Pajero, Plavuša, Pištolj; jedan ‘biznismen’ iz Niša mi je rekao da je njegova definicija marketinga ‘ja tebi marke, ti meni reklamu’; konačno, morao da slušam Bogoljuba Karića kako objašnjava da on ima ‘prirodan talenat za marketing: ja znam da što mi se ne sviđa, to ne valja.’ Naravno, sve to je bio razlog za odlazak u London i to je bila najbolja odluka koju sam ikada doneo. Momenat je takođe bio dobar jer je u to vreme digitalni marketing bio u povoju, što mi je dalo šansu da napravim karijeru u toj novoj oblasti. I super ide! Moja knjiga “No-Copy Advertising” se pojavila u Britaniji 2002 u izdanju Rockporta. I nisam mogao da verujem da je bila prva koja je govorila o tom pristupu advertajzingu. Doživela je tri izdanja, što je ovde uspeh. Sada radim u kompaniji Kitcatt Nohr Alexander Shaw u Londonu. … Nakon pomenutog Lazar je stigao do Googlea kao šef u evropskoj centrali kompanije.

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback