Hrabro uđite u srednji vijek

Sofija Apostolovski

Objavljeno 06.09.2016. pod Društvo, iz Rojca

Dvigradski samanj – oživljena povijest zamrloga grada 17. rujna, 2016.

 Udruga Merlin sudjeluje u cjelodnevnom događanju s večernjim koncertom rane glazbe na starom gradskom trgu ispred crkve Sv. Sofije u Dvigradu.

Godine gospodnje 2016. u subotu 17. rujna prođite zajedno s nama kroz gradska vrata Dvigrada i uđite u mistični srednji vijek. Snažne zidine staroga grada prkose zubu vremena i kao jedini preostali svjedoci bogate prošlosti služe kao sjećanje na više od 200 obitelji koje su naseljavale Dvigrad, sjećaju se one dobrih i loših dana, običaja, ljubavi, vještica, dama, vitezova, seljaka, cike i vike! No sjećaju se i 1714. godine kada su i zadnji redovnici napustili grad. Više od 300 godina zidine stoje i čekaju dan kada će im opet biti pružena prilika da žive. Grad u kojem žive korov i tuga, preuzeti će život, odjekivati će glazba, zvuk mačeva, zamamni mirisi bogate trpeze i dječji smijeh. Sajam starih zanata, viteški tabori, dječji vrtuljak, streličarstvo i demonstracije mačevanja dočekati će vas ako se usudite zajedno s nama ući u srednjovijekovni Dvigrad. Samo jedna od brojnih legendi kaže da tko god jednom uđe u Dvigrad izaći će zaljubljen, ako ne u dragog/dragu, onda svakako u ovaj divan kaštel, kojemu ćete se iznova vraćati!
Udruga Merlin je pozvala majstore zaboravljenih srednjovjekovnih zanata : tkanje lana na uspravnom tkalačkom stanu , vunene tkanice , lončarstvo, instrumenti, košare , stolarstvo, izradu drvenih posuda i drugih predmeta za domaćinstvo , kovačija : kosiri, rankuni, maršani, otke, nošci .
Ugostitelj Moncastell priprema srednjovjekovni meni : mesni i zeleni zalogajčići i čarobne kaše, medenjaci i paprenjaci fritule i hipokras –začinjeno vino i prirodni sokovi.
Mnoge viteške i glazbene udruge udahnuti će život gradu : Red SV. Vida iz Rijeke, Red Vidiri Hedera iz Ribnice, Družba vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice , Sokol –kovač svoga kova, Viva Kompa i Merlin iz Pule.
Pridružite nam se i otkrijte sve čari srednjovijekovne glazbe, ića i pića, okušajte se u viteškim vještinama, spasite pokoju damu i slušajte pjesme o svojoj vječnoj slavi!

Dvigradski samanj organiziraju Općina Kanfanar, Udruga za promicanje kreativnosti Merlin i Ugostiteljski obrt Moncastell.
Za više informacija kontaktirati: Udruga Merlin Pula, mob: 091 789 44 81 ; merlin1@optinet.hr

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback