‘Know-how’ iz Rojca pomaže kolegama iz Šibenika

Radio Rojc

Objavljeno 28.03.2019. pod iz Rojca

Jake snage Saveza udruga Rojca (SUR) boravile su na trodnevnom edukativnom skupu u Šibeniku, gdje su održali niz predavanja i radionica. Fokus djelovanja bio je aktiviranje potencijala zajednice i njihovo umrežavanje. Svoja iskustva s kolegama iz Dalmacije podijelile su Dušica Radojčić iz Zelene Istre te Danijela Poropat i Mirjana Radulović iz Saveza udruga Rojca.

Veliki interes tamošnjih udruga iskazan je svaki dan s preko pedeset sudionika željnih know-how ideja za stvaranje akcijskog plana koji će im pomoći iskoristiti EU novac s kojim bi unaprijedili stanje u šibenskoj kulturi. Bio je to i povod za razgovor s nekim od predstavnika tamošnjih udruga. Tako je primjerice Đurđa Vrljević Šarić, predstavnica javne ustanove ‘Tvrđava kulture’, željela zahvaliti ‘Rojcu’ na nadahnuću i idejama. – Pomogli ste nam da shvatimo da mi to možemo. Postalo nam je jasnije kako funkcionira civilno društvo u Šibeniku. Analizirali smo naše potrebe, problemi, ali i koji je naš cilj – rekla je Vrljević Šarić.

Inače, projekt se zove KREŠIMIR – KREativna ŠIbenska Mreža Integriranog kulturnog Razvoja, kojeg provode JU Tvrđava kulture Šibenik, Grad Šibenik te udruge ŠUM, Feniks i Mladi u EU. Fokus im je na edukativnim radionicama, dok su primjeri iz Rojca za njih bili vrlo inspirativni, što je potvrdila i sugovornica Nataša Vrcić, inače predstavnica Grada kao savjetnica za zaštitu kulturne baštine. O odnosu Grada i Udruga iz kulture, Vrcić kaže, kako Udruge imaju podršku Grada ali da se svejedno osjećaju zapostavljeno i premalo financirani, čemu je donekle uzrok i to što nisu upoznati sa drugim fondovima i izvorima financiranja.

Maja Šintić iz šibenske Udruge mladih pak napominje, kako se iskristaliziralo da su međusobno nevidljivi i nepovezani – Udruge su rascjepkane i nemaju zajednički prostor. Imamo manjak kapaciteta i muči nas financijska nesigurnost – ističe Šintić, dodajući kako većina udruga nema svoje prostorije, što utječe na njihov program.

Jedan od domaćina ekipi iz Pule bio je i Goran Šimac iz novinskog portala ‘Tris’. Upoznaje nas da je u Gradu dosta toga ‘živnulo’ prije šest godina kada je pokrenut festival Terraneo, iako je potrajao samo tri godine te je zbog nesuglasica između organizatora i Grada ugašen. Budući da radi na portalu koji je postao čitan i izvan Šibenika, razgovarali smo o stanju u medijima. – Mediji su u posljednje vrijeme doista ugroženi, što potvrđuje i veliko okupljanje na prosvjedu ‘Novinarstvo ne damo’. A bez nezavisnih medija nema objektivnog informiranja građana – ističe Šimac, koji rad na novinskom portalu opisuje kao ‘puko preživljavanje’.

Ne postoji volja i odlučnost da se riješi pitanje financiranja medija, nego se stječe dojam da se odugovlači sa rješavanjem, o čemu svjedoči nikad raspisani natječaj za ‘Medije u zajednici’, za koji novac dolazi iz EU socijalnog fonda i osiguran je za RH, a koji opet iz nepoznatih razloga ovdje nije podijeljen – govori Šimac, zaključivši kako nitko ne voli da mu se govori što ne radi dobro.

Na kraju smo došli i do tema zajedničkih za Pulu i Šibenik, ali i sve druge jadranske gradove, a to je pitanje turizma i njegovih posljedica na sve oblike života. – Turizam je osnova za preživljavanje. Ljudi masovno preuređuju šupe i garaže, što je doseglo razinu koja nije baš zdrava, jer ne postoji strategija turističkog razvoja, već to pomalo sliči na loše primjere iz Španjolske i Italije – ističe Šimac, koji je inače također posjetio Rojc, sa kojim je ugodno iznenađen. – To još nigdje nisam vidio. Čestitam svim Puležanima i onima koji sudjeluju u svaranju tog modela.

Foto: KREŠIMIR

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback